Световната антидопингова агенция променя правилата от 1 януари 2021 г.

Наказанието от 4 години пада на 3 месеца

В извънсъстезателен период се смята, че не влияе на резултатите

Наказанието за употреба на кокаин и марихуана в спорта ще бъде намалено, гласи новата редакция на кодекса на Световната антидопингова агенция (ВАДА). Революционната промяна в правилника влиза в сила само след 4 месеца, от 1 януари 2021-а. Предвижда се санкцията да е най-много за 3 месеца, ако спортистът бъде хванат в извънсъстезателен период, вместо сегашните 4 години. Дисквалификацията може да бъде съкратена и на 1 месец, ако „виновникът“ мине курс на рехабилитация.

Мярката съвпада по време с легализирането на „меките“ наркотици в много щати на САЩ и други страни. Така вече американските спортисти, любители на „тревата“, ще могат да є се наслаждават без да се притесняват, че това ще доведе до сериодно допинг наказание. А законодателството на САЩ бързо става валидно и на международно равнище, поне що се отнася до ВАДА.

Иначе официалното обяснение е, че целта е борбата с допинга да се концентрира върху спортистите, които използват забранени вещества, за да подобрят постиженията си. А марихуаната и кокаинът се смятат наркотици „за удоволствие“ и не влияят толкова върху резултатите. Но пък рушат съдби при дълго отсъствие заради дисквалификация.

Според експертите на ВАДА този ход е правилен, тъй като повечето спортисти използват лека дрога докато са в отпуск или си почиват между турнирите. Наричат ги още „социални наркотици“ и употребата им изобщо не е свързана със спорта. Все пак някои лекари твърдят, кокаинът влияе на резултатите. Но действието им е за кратко, т. е. трябва да го вземеш умишлено преди старта, което е забранено. В бягането на дълги дистанции, например, пък нито марихуаната, нито кокаинът повишават постиженията, показват още изследванията. Затова и намаляването на санкцията от страна на ВАДА е напълно логично.

Актуализираният правилник обаче ще засегне само новите уличени, но не и старите случаи.

Всъщност дискусиите за „легализиране“ на дрогата се водят отдавна. И не всички приемат решението на ВАДА. Болезнено се засяга и темата с мелдония, заради който „изгърмяха“ много от руските спортисти. Препаратът се използва предимно за възстановяване след изнурителни натоварвания и може да се купи в аптеката. А с направените промени за наличието на мелдоний санкцията остава 4 г., а за дрога – 3 месеца.

Русия

Неприемливо е, може да увеличи злоупотребите

Някои наркотични вещества могат да помагат, а други – не за спортните резултати – казва Татяна Галета от Руската антидопингова агенция. – Но кокаинът е мощен стимулатор и може значително да подобри постиженията. А и минималното наказание има вероятност сериозно да увеличи злоупотребата с тях и да съблазни доста състезатели да го използват преди стартове. За нас е абсолютно неприемливо. Или поне при използването на тези видове стимулатори да бъде сложен праг на допустимост. Ако той бъде превишен, спортистът следва да изтърпи пълното наказание.

Германия

За нашите състезатели е етически недопустимо

Тези вещества са наркотици, в истинския смисъл на думата – казва Регина Рейзър от Немската антидопингова агенция. – Щом се занимаваш със спорт, употребата на наркотици трябва да е абсолютно забранена. Спортистите са образец за подражание. Дори да бъдат разрешени, немските състезатели смятат, че използването на кокаин е наказуемо и е етически недопустимо. Санкцията от 2-3 месеца е прекалено малка. А от гледна точка на спортистите изглежда странно, когато отидат да си купят лекарство и за това получат по-строго наказание, отколкото да вземат кока.

Отвъд Океана

Искането за легализация на марихуаната тръгва от САЩ

Още през миналата година американците инициираха идеята за легализиране на марихуаната в спорта. Тогава близо 150 известни състезатели се подписаха под искането, пратено до ВАДА чрез Athletes for care.

Организацията изследва положителното влияние на канабиса върху организма на човека и е базирана в САЩ. Сред подписалите се бе и легендарният боксьор Майк Тайсън. „Гордеем се, че бяхме подкрепени от толкова много елитни спортисти – се казва в писмото. – Установихме, че имаме значителни терапевтични и оздравителни подобрения при използването на канабис. Този препарат трябва да е достъпен за всички спортисти!“

Куп звезди се дрогират

Изхвърлиха Марадона от световното

Великият Диего Марадона признава, че е взимал кокаин от 1983-а, когато още е в „Барселона“. Заради дрогата го изхвърлиха от световното през 1994-а, точно преди мача с България. С него Аржентина спечели първите два мача, а без него загуби два и отпадна. Тогава нашите са 4-ти. Всъщност куп звезди в спорта прибягват до дрогата – Майкъл Фелпс, Майк Тайсън, Тайсън Фюри, Адриан Муту, Дарил Стробъри (бейзболист), Маркъс Кемби (баскетболист), Ришар Гаске и Дженифър Каприати (тенис)… А най-бързият мъж Юсейн Болт признава, че още като дете е свивал цигари с марихуана, което е съвсем нормално в родната му Ямайка. Леката дрога е изключително разпространена и сред общностите на сърфистите и сноубордистите…

Затвор за производство, притежание и търговия на Наркотици

Употребата на дрога не е престъпление в България

Криминално деяние само при шофиране

В българското законодателство не е криминализирана употребата на наркотични вещества.

Според Наказателния кодекс престъпления са производството, преработването, придобиването (купуването) и държането (притежанието) на дрога, обясняват юристите.

По смисъла на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични марихуаната и кокаинът са високорискови вещества.

Наказанията за производство или търговия с наркотици е от 2 до 8 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв. Ако дрогата е в големи количества, или престъплението е извършено по пръчка на организирана престъпна група, от лекар или фармацевт, от възпитател, преподавател или друго длъжностно лице – наказанията са от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

В България употребата на наркотици е криминално престъпление само при шофиране – наказва се със затвор от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1500 лв.

През 2017 г. бе приета поправка в НК, която изключи условните присъди за престъпления, извършени под въздействието на наркотици, в това число и катастрофи с пострадали или загинали.

Марихуаната е сред най-разпространените наркотици, употребявани у нас. Причината е, че се произвежда и в оранжериите, и на недостъпни места в южните райони на страната. Грам върви от 5 до 12 лв. в зависимост от качеството. Кокаинът пък е сочен като „наркотикът на богатите“, защото грам от него върви по 150 лв.
Нашенските дилъри се стремят да го доставят до пазарите в Холандия и Англия, където да го пласират за същата цена, но в евро или британски лири.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar