Meta се е съгласила на споразумение по делото срещу нея заради скандала с Cambridge Analytica , съобщава Guardian. Компанията беше съдена заради нанесени вреди след скандала през 2018, от който започнаха многото проблеми за социалната мрежа.

Тогава беше разкрито, че Cambridge Analytica е копирала данните на десетки милиони потребители на Facebook без тяхно знание. Група потребители от САЩ се обединиха и заведоха дело срещу Facebook с обвинението, че компанията практически е съдействала за теча на данни и е отговорна, че не е защитила потребителите.

Журналистът Карол Кадуолдър от Observer, която първа съобщи за скандала, смята, че постигането на споразумението не е случайно. Следващият месец Зукърбърг и Шерил Сандбърг трябваше да бъдат в съда и да говорят 6 часа по казуса. Според Кадуолдър обаче „Зукъбърг е отчаян да не отоваря на въпроси за покриването на скандала“.

„Facebook доказа, че са готови да платят почти всякаква сума, за да може ръководството да избегне въпроси. Това споразумение идва на фона на 5 млрд. долара, които компанията вече плати на американската Федерална комисия по търговия“, допълва Кадуолдър.

За сега Meta не съобщава детайли по споразумението. Единственото ясно е, че е поискано от съда да замрази делото за 60 дни докато адвокатите на двете страни не предадат окончателния вариант на споразумението в писмен вид.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar