Facebook изпрати писмо до главния прокурор на САЩ и лидери във Великобритания и Австралия, в което отказва да им съдейства в премахването или отслабването на криптирането на чат приложенията си. Писмото е отговор на призив от тези държави по-рано тази есен към социалната мрежа да помага на правителствата да разследват и откриват незаконна дейност в тези приложения, съобщава BuzzFeed News.

„Просто не е възможно да се създаде „задна врата“ с една цел и да се очаква, че никой друг няма да се опитва да я отвори. Личните съобщения на хората ще бъдат по-малко защитени и истинските победители ще са тези, които искат да се възползват от тази по-слаба сигурност. Това не е нещо, което сме подготвени да направим“, пишат в писмото ръководителите на WhatsApp Уил Качкарт и на Messenger Стан Чудновски.

По-рано правителствата поискаха от Facebook да им осигури достъп до криптираните комуникации на потребителите. Така агенциите ще могат по-ефективно да разследват разпространение на детска порнография, терористична дейност и опити за вмешателства в изборите. Представителтие на трите държави поискаха от Facebook съдействие и осигуряване на „задна врата“ или друг начин на достъп до данните на потребителите.

Вместо това Facebook предлага друг подход. В писмото си компанията казва, че „постоянно разработва нови методи за засичане на различни дейности“. Те следят поведението на съмнителните потребители и позволяват на компанията да предприема действия срещу техните профили не само в една услуга, например Messenger, но и в останалите, които потребителят използва, например Instagram, казва Facebook.

Практически Facebook смята, че може да се справи сама с трудностите. Тя дава за пример данни, че WhatsApp открива и блокира средно по 2 млн. профила всеки месец, които нарушават правилата или се опитват да сканират некриптираната информация като данни на групи и имена на профили. Компанията казва, че инвестира усилено и в изкуствен интелект, който да увеличава ефикасността на засичането на съмнителни профили.

Джей Съливан, който е директор с отговорност за защита на личните данни в Messenger, също казва пред американския Сенат, че осигуряването на защити на личните данни, включително силното им криптиране, е важна стъпка в защитата на американските ценности. „Можем да сме сигурни, че ако дадем достъп на американското правителство, други правителства, включително авторитарни режими, ще поискат достъп, за да преследват дисиденти, журналисти и политически опоненти“, казва Съливан в изявлението си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar