Facebook ще даде по 397 долара на над 1,5 млн. жители на американския щат Илинойс. Това е част от съдебното споразумение по дело от 2015 г., в което компанията беше съдена за използването на система за лицево разпознаване, съобщава Engadget.

Делото обвиняваше Facebook, че нарушава местен закон, който забранява компании да събират каквито и да е биометрични данни от хората без тяхното предварително информиране. Същата функция за лицево разпознаване беше критикувана в много други стрнаи по света.

Идеята на Facebook беше, че чрез нея потребителите ще знаят кой качва техни снимки и ще могат по-лесно да добавят тагове към тях. Въпреки това недоволството беше значително и миналата година компанията напълно спря функцията във всичките си услуги.

През цялото това време върви и споменатото дело. То беше прехвърляно в различни юрисдикции, като компанията искаше то да бъде отхвърлено многократно. Всички искания обаче бяха отхвърляни и накрая делото беше върнато в Илинойс.

От тогава компанията работи по постигане на споразумение. Първо беше сключена сделка за обезщетение в размер на 550 млн. долара, но федерален съдия се намеси и обяви, че компенсацията е твърде малка. В крайна сметка миналата година се стигна до окончателно споразумение в размер на 650 млн. долара.

През тази седмица е започнало и изпращането на парите, като постепенно всички ще получат чекове по пощата. Само жители на Илинойс, които са предварително включени в иска, ще получат компенсация. За целта те трябваше да подадат допълнителна жалба по време на делото и да отговарят на определени изисквания. Това е най-голямото споразумение за подобен род дело срещу интернет гигант досега.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar