Акция на данъчните служби

Освен финансовите санкции, нарушителите ще трябва да платят и укритите налози

Законодателни промени затегнаха наказанията

Данъчните в Гърция взеха на мушка собствениците на имоти, които не са декларирали доходи от краткосрочни отдаване под наем на жилища, каквото се прави предимно през Airbnb и Booking. Тези платформи имат подписани споразумения за предоставяне на властите на данни за приходите от наем.

Подадените декларации на собствениците на имоти ще бъдат сравнявани с данните, изпратени от платформите за краткосрочни наеми, но също и с данни, извлечени от проверки на кредитни карти и банкови сметки на собствениците.
През ситото на данъчните ще минат недекларираните недвижими имоти, казуси с неверни декларации относно данните за недвижимите имоти и продължителността на договора за наем.

Установени са случаи, когато собственици или управители, които наемат повече от два имота, не са преобразували ДДС номера си в професионален, както и хотели, които може да имат скрити касови апарати.

Нарушителите, които не са декларирали доходите, получени от краткосрочни наеми, ще бъдат призовани да платят данъци, както и високи глоби, достигащи до 100% от приходите, които са получили.

От платформите са изпратили към гръцките данъчни подробна информация за транзакциите, извършени от техните потребители. Данните включват име, адрес, номер по ДДС, име и IBAN на титуляр на банкова сметка, получен доход, платени комисиони, такси и данъци, адрес на имота, дни за наемане, общи годишни наеми (нощувки) на всяка обява и други.

На тези, при които чрез кръстосана проверка се установи, че има укриване на доходи, ще бъдат налагани сериозни санкции. Законодателството бе променено и са въведени тежки глоби, които започват от 5000 евро и стигат до 20 000 евро.

От регистър за краткосрочно наемане на имоти се налага и годишна глоба равна на 50% от брутния доход за данъчната година, през която е извършено нарушението, която не може да бъде по-малка от 5000 евро.

При повторно неизпълнение на условията в рамките на една година от издаване на акта за налагане на глобата, тя се увеличава в двоен размер на първоначално наложения.

За неподаване или подаване на неточна декларация глобата е в размер на двойния наем, посочен в дигиталната платформа, а в случай на просрочена декларация за краткосрочно пребиваване се налага глоба от 100 евро.

Камери засичат неизрядни автомобили

Стартират проверки за неплатени фишове

Дебнат за превозни средства без технически преглед

Гръцката полиция започва проверки за неплатени пътни глоби.

В Гърция стартират проверки за неплатени фишове – инспектори със специални таблети и пътни камери ще проследяват номерата на превозните средства – гръцки и чуждестранни, и ще разкриват тези, които не са платили наложени пътни глоби.

По магистралите пък ще се използват камери за засичане на регистрационните номера и ще се правят проверки на място.
Глобите могат да се платят във всеки пощенски клон в Гърция до 30 дни, след този срок плащането става в общинска или пътна полиция в съответния район, където е наложено наказанието.

Засилва се и контролът върху превозни средства, които се движат незаконно по пътищата – например с фалшиви номера.
Управляващите автомобили с гръцка регистрация трябва да знаят, че ги грози глоба от 10 000 евро при установено нарушение като липса на извършен технически преглед например.

В случай, че автомобилът е в движение, а е деклариран като спрян, глобата е 10 000 евро, а при повторно нарушение наказанието стига до 30 000 евро.

Забранено е водачът да слуша музика със слушалки

Пиене на кафе зад волана ще ви струва 100 евро

Взимат книжката за шофиране без предпазен колан

Консумирането на напитки и храна по време на шофиране е забранено от закона.

Консумацията по време на шофиране на кафе, безалкохолни напитки, храна и други е забранена в Гърция, тъй като може да разсее водача и да застраши безопасността на пътниците и другите участници в движението.

В закона за движение по пътищата е записано, че водачите на превозни средства трябва да имат пълна свобода на движение, като ръцете им трябва да са заети единствено с управлението на автомобила. Ако водачът управлява само с една ръка, способността му да извършва необходимите маневри, особено при спешни случаи, е драстично ограничена.

Забранено е също използването на слушалки в движение, които са свързани с преносимо радио, магнетофони и други аудио устройства, както и мобилен телефон, който не е поставен на специално място и включен в режим „свободни ръце“, пише още в закона.

Глобата за посочените нарушения е 100 евро и отнемане на шофьорската книжка за тридесет дни.

Ако шофьорът или пътниците в автомобила (и на предната, и на задните седалки) са без предпазен колан, наказанието е 350 евро глоба и отнемане на свидетелството до 20 дни.

Шофиране без книжка се наказва с 200 евро. За неспазване на сигнализацията на жп прелез или неправилно изпреварване глобата е 700 евро, отнема се и книжката за до 60 дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar