Забрана за пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, след 2021 г. прие на първо четене Европейският парламент на сесията си в Страсбург. Тя касае чинии, прибори, сламки и клечки за уши.

Законът за намаляване на влиянието на пластмасовите продукти върху околната среда вече получи неофициално одобрение и от министрите на екологията на ЕС. В него са включени и текстове за пластмасовите бутилки. Постановява се, че до 2029 г. трябва да се събират 90% от тях. До 2025 г. пък всяко четвърто шише ще е направено от рециклиран материал, а до 2030 г. – всяко трето.

Законът засилва принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна. Във филтрите на цигарите има пластмаса и те са един от основните замърсители на природата – плажове, реки, тревни площи, и прочие. На производителите се дава срок, в който да намерят заместители на тази пластмаса, обясни лидерът на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента Андрей Ковачев. Той е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

Производителите на цигари трябва да намерят заместител във филтрите до 2025 г. Предлага се разширена отговорност на производителите на вредящи околната среда продукти, включително риболовни приспособления. Според текстовете производителят, а не рибарите, ще поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Според Еврокомисията повече от 80% от боклуците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни, следователно и в хранителната верига на човека.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar