Лондонската полиция се извини за причиняване на обида, след като работеща за нея на доброволни начала българка предизвика скандал с известна улична музикантка. Британски медии съобщават, че родената в България Мая Хаджипеткова се е опитала да забрани на Хармони Лондон да свири и пее религиозна песен на прочутата улица Оксфорд стрийт. 20-годишната изпълнителка отдавна прави това и има над 300 000 последователи в социалните мрежи.

На разпространени кадри се вижда как българката в униформа първоначално ѝ казва: „Госпожице, нямате право да пеете църковни песни извън храма“. Хармони пък ѝ отговаря, че няма закон, който да ѝ забранява да го прави. Следва продължителна размяна на реплики между двете. Певицата изтъква, че полицайката нарушава законодателство, гарантиращо правото на всеки британски гражданин да изразява свободно своите мисли, вяра и религия.

В един момент Хаджипеткова спира да се занимава с нея, но докато си тръгва, се изплезва пред телефон, с който някой снима случващото се.

След като тези кадри са пуснати, в английските медии се надига вълна от възмущение срещу работата на полицайката. Разкрито е, че българката е доброволен патрул – нещо, което по принцип много се уважава в борещата се с престъпност британска столица. Иначе е работила в различни ресторанти и кафенета.

От лондонската полиция съобщиха, че след като са разгледали 40-минутен запис от случилото се, заключението им е, че Мая Хаджипеткова няма право да забранява на някой да „пее църковни песни извън територията на църквата“ дори на основание подзаконов акт, свързан с градския транспорт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar