Британски специални части, служещи в SAS, многократно са убивали задържани невъоръжени мъже при подозрителни обстоятелства в Афганистан.

Това показват резултатите от ново разследване на BBC.

Военни доклади, получени от британската обществена телевизия, предполагат, че един отряд от елитната британска специална въздушна служба може да е убил незаконно до 54 души по време на една шестмесечна обиколка.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отговори на обвиненията на BBC, като каза, че британските войници са „служили с кураж и професионализъм в Афганистан“.

За разследването на BBC Panorama журналисти са прегледали стотици страници на SAS. Те включват доклади, обхващащи десетки нападения, извършени от една ескадрила на SAS в Хелманд между 2010 и 2011 г.

Няколко души, които са служили в ескадрилата, казаха на BBC, че са били свидетели на убийствата на невъоръжени хора по време на нощни нападения от SAS.

Те също така обвиниха оперативни служители, че са поставили пушки AK47 на място, за да оправдаят убийството на невъоръжен човек.

Свидетели също казаха на Panorama, че ескадрилите на SAS ще се състезават помежду си, за да убият най-много хора в нападенията и че ескадрилата, внимателно проучена от BBC, се опитва да достигне по-голям брой трупове от тази, която е заменила.

Министерството на отбраната каза на BBC, че не може да коментира конкретни твърдения, но това не означава, че приема фактическата точност на твърденията.

Вестник Guardian цитира Министерството на отбраната, че разследванията на военната полиция по обвиненията не са довели до наказателно преследване.

Изявление на Министерството на отбраната гласи: „Нито едно от разследванията не откри достатъчно доказателства за наказателно преследване. Намеците по друг начин са безотговорни, некоректни и излагат на риск нашите смели членове на въоръжените сили, както на полето, така и за репутацията“.

Британските власти обявиха през април миналата година, че планират да изтеглят почти целия си контингент от територията на Афганистан, след като това обявиха и американските войски. Британският контингент в Афганистан бе от 750 войници. Без подкрепата от американските военни, на чиито бази и инфраструктури разчитат на британците, би им било трудно.

До края на август Лондон евакуира гражданите си от Афганистан.

В средата на август 2021 г. талибаните дойдоха на власт в Афганистан. Президентът Ашраф Гани избяга в ОАЕ. Талибаните сформираха правителство и обявиха плановете си да създадат ислямско емирство в Афганистан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar