Apple ще трябва да се защитава в съда в дело за 1 млрд. долара. То е заведено от над 1500 разработчици на мобилни приложения във Великобритания, съобщава AndroidHeadlines.

Програмистите са недоволни от високите такси на онлайн магазина на Apple. Компанията събира между 15% и 30% от всяка трансакция в магазина, като задължава приложенията да използват неговата система дори и за последващи абонаменти и отделни покупки.

„Таксите на Apple към разработчиците на приложения са прекомерни и възможни само поради монопола й върху разпространението на приложения на iPhone и iPad. Таксите са несправедливи сами по себе си и представляват неправомерно ценообразуване. Те вредят на разработчиците на приложения, а също и на купувачите на приложения“, казва Шон Енис, процесор от Центъра за конкурентни политики, част от делото.

Делото е базирано на европейски регулации, които ще задължат Apple да позволи използването и на други платежни системи от следващата година. Apple обаче казва, че тези комисионни се прилагат при определени условия и 85% от разработчиците не плащат нищо. Освен това чрез магазина, програмистите имат достъп до милиони клиенти в 175 държави по света.

Apple редовно е обект на критики за политиката си в своя онлайн магазин. Въпреки това компанията запазва позицията си, че недоволството не е аргументирано. Според ИТ гиганта неговата платформа носи много повече предимства на разработчиците и потребителите и няма основание за критики.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar