Около 60 групи крадат коли в София, показват оперативните данни на полицаите от сектор „Престъпления против МПС“ в СДВР. Те не са само от столицата, а включват и гастрольорите от провинцията.

Най-често в София вилнеят крадци от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин. Те идват, задигат кола и се връщат.

По-голямата част от групите – около 60 на сто, крадат по-стари коли – между 8- и 10-годишни. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. Така от един автомобил изкарват около 1000 лв. Моргите пък ги вземат, защото има глад за авточасти, а на хората им е скъпо да ги вземат от лицензиран дилър.

Има и бандити

със собствени

автоморги

Пример е Христо Георгиев-Ицо Турчина, който бе арестуван на 4 февруари. По документи моргата му в кв. „Малинова долина“ се води на негов близък.

Със задигане на луксозни возила се занимават 30% от автоапашите в столицата. Те крадат коли на възраст до 5 г. и ги продават в чужбина, след като пренабият рамата и сменят регистрационните табели.

Част от автокрадците обаче са се преквалифицирали и вече се занимават с други престъпления. „Преориентират се, защото им се струва по-доходоносно“, поясни криминалист. Така Иван Янински-Шумахера и съучастникът му Юлиан Ценев-Байката бяха задържани на 2 март за обир на банкомат (виж долу). Има и специалисти като Светослав Лъвицата, които само отключват колите, но не ги карат.

С това се занимават млади, по-неопитни момчета. Тях ги наемат и да търсят подходящи коли за шофиране. Много от знаковите фигури от контингента са задържани многократно през годините и имат десетки криминални регистрации и висящи дела.

След техни

арести обаче

кражбите спадат

За 2017 г. посегателствата са намалели с 543 – от 1752 за 2016 г. до 1209.

Причината е активната работа на служителите в сектора за автокражби в СДВР, взаимодействието с разследващите полицаи, съседните дирекции и прокуратурата, отчитат криминалистите.

Разкриваемостта се е вдигнала от 20 на 25%, като през м.г. са задържани 54 души. „Това са арестуваните за кражба на конкретна кола, за която е подаден сигнал. Заловеният обаче може да е задигнал и 10-15 коли“, обясни полицай. Сред подадените сигнали има и случаи на застрахователни измами. При тях човек сам дава колата си в автоморгата, а после обявява, че е открадната. Така взема пари и от застрахователя, и от гробището за коли, а схемата е трудна за доказване.

„Имаме заловени, но работата по такива разследвания е сложна“, казват полицаите.

Една от по-новите джаджи, с която се крадат коли, е т.нар. кийлес устройство (без ключ). То е от 2 части. Едната е у човек, който трябва да се приближи на около метър до истинския ключ. Тя прихваща сигнала и го препредава. Така съучастникът му отключва и

пали автомобила

за секунди без

разбиване

Проблемът е, че такива устройства не са незаконни. Затова полицаите настояват притежанието им да се криминализира. Кийлес устройството струва 40-50 хил. лв. и може да се поръча от чужбина.

Често автокрадците се занимават и с точене на банкови карти. Някои са са сред най-интелигентните и технически грамотни, а също и дръзки. Бивши автокрадци има и сред осъдените от бандата за отвличания „Наглите“. Един от тях е Данчо Релето.

Криминалистите срещат трудности при разкриването на задигнати „на ключ“ коли. Шофьорът оставя автомобила си запален, а крадецът действа самостоятелно и е непознат за полицията, а свидетели на престъплението в повечето случаи няма.

Шумахера се учил от Чичо Цък

Иван Янински-Шумахера е с дебело досие. Започва кариерата си 1999 г., когато е едва на 14 г. Обучен е от Радослав Цукровски – Чичо Цък. Краде предимно аудита, тойоти и беемвета, които продава за части в моргите. Името му се свързва с кражбата на аудито на Маджо през 2016 г., за което лежи няколко месеца в ареста и го пускат, а престъплението още се разследва.

Година по-късно – през март 2017 г., Шумахера е хванат да хулиганства на пътя край Ябланица. След споразумение с прокуратурата той лежи 4 месеца и излиза. Вероятно по това време се е преориентирал към взривяване на банкомати.

Шумахера и още трима са арестувани на 2 март след гонитба от София до Ихтиман. Смята се, че са задигнали около 12 хил. лв. от машината. Подозират ги за още няколко обира на банкомати.

Делата и криминалните регистрации на Шумахера са много, може би над 30, има и няколко осъждания. В момента той е в ареста.

Байката търсен с червена бюлетина в Индия

Юлиан Ценев бе арестуван заедно с Шумахера за взрив на банкомат на 2 март. По оперативни данни той задигал коли заедно с него. Работели и по поръчка от автоморги. Оттам им казвали какви части им трябват. Ценев е задържан и през 2015 г. за кражба на кола. До днес индийските власти го търсят с червена бюлетина на Интерпол. През 2013 г. той и Калин Иванов се настаняват в хотел в Мумбай и монтират скимиращи устройства на няколко банкомата. След това данните от картите на индийците са изпращани до техни помагачи в Гърция. Там се правели дубликати и са теглени пари от сметките. Пострадали са десетки индийски полицаи.

Байката и Иванов са разкрити по записи от камери и данни от летището. Когато са разобличени, те вече са се върнали в България. Има 2 молби до Министерството на правосъдието да бъдат екстрадирани в Индия, но това не се случва, защото договорът между двете държави включва само трансфер на осъдени.

Лъвицата подозиран за много кражби, но е само с едно дело

По оперативни данни на сметката на Светослав Петков се водят множество задигнати автомобили, основно от висок клас. След кражба номерата на рамата се пренабиват, сменя се регистрацията, а колата се изнася в чужбина.

Криминалисти твърдят, че по оперативни данни той е задигнал множество коли, но има обвинение само за вещно укривателство на джип. На 29 май 2015 г. полицай от сектор „Престъпления против МПС“ го гони, след като го разпознава в краден джип, но колата на Лъвицата е по-мощна и той изчезва. Делото срещу него е внесено в Софийския районен съд през 2017 г., но после е върнато на прокуратурата. От ноември насам в съда са проведени 2 заседания.

Иван Турчина – ту го задържат, ту го пускат

Иван Ценков-Турчина започва престъпната си кариера с автокражби. От години обаче се е преориентирал към други престъпления, най-вече кражби и грабежи.

Миналатата година няколко пъти попадна в ареста. Закопчаха го в началото на февруари с още 3-ма души след грабеж и 2 кражби в София. Съдът пусна арестуваните заради гаф с протоколи, но 4-мата не се порадваха на свободата, защото веднага бяха задържани за грабеж в Елин Пелин, извършен през януари.

Ценков излезе от ареста през август, задържаха го за 24 ч заради кражба, но пак бе пуснат. През септември той и още 3-ма отново бяха задържани, този път за грабеж на иранец в София. Турчина излезе след 2 месеца заради болест. Преди това пак здравословното му състояние го изкара от ареста. Делата за кражбите и грабежите са висящи.

Горнобанския замесен и в „Килърите 2“

Чавдар Омайски-Капитана и Димитър Георгиев-Горнобанския са стари автокрадци. Двамата са попадали много пъти в ареста за какво ли не. През август 2016 г. бяха „спипани на калъп“, както се изрази тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов, докато крадат „Опел Корса“ в столичния кв. „Лагера“. При ареста Горнобанския опита да избяга, а после предложи пари на полицай, за да не го арестува. Номерът обаче не мина. Срещу мъжа има още няколко дела. Едното е за участие в бандата „Килърите 2“, която е дадена на съд за 2 грабежа.

Омайски е с повече дела. Той бе осъден на 1-а инстанция за задигнат опел и сега делото е в апелативния спецсъд. Срещу Капитана има и дело за закана срещу бившата му жена.

Бандата на Хастара се издъни през 2009 г.

Асен Колев-Хастара излезе от затвора в края на 2017 г. Там попадна след серия от кражби на коли, включително на автомобил на Министерството на финансите. Групичката му, в която участваха 2-ма полицаи и военен, бе разбита през 2009 г. При един от арестите си Хастара бе насочил пистолет срещу полицай. Докато го издирваха през 2013 г., за да го вкарат в затвора за 7,5 г., той се натресе с краден джип в кола, в която се возеше тогавашният шеф на ДАНС Константин Казаков. Ударът стана близо до НДК, но Хастара се изплъзна. Заловиха го няколко месеца по-късно, след като го издаде гаджето му. Откакто е на свобода, внимава, защото знае, че го следят.

Пуснаха Яро предсрочно и пак го търсят

Ярослав Димитров се прочу през август 2015 г. Тогава задигна кола, докато бе под домашен арест заради дело в Словения, а видеото бе пуснато във фейсбук и разгневи премиера Бойко Борисов.

Заради „подвизите“ си в чужбина Яро бе осъден на 3 г. затвор в началото на 2016 г. Част от присъдата му бе приспадната заради престоя в ареста.

В началото на юли 2017 г. Яро бе пуснат предсрочно, въпреки че му оставаше да лежи 9 месеца. Той трябваше да се среща и с пробационен служител.

Междувременно Яро се споразумя с прокуратурата за по година затвор по 2 дела за кражба на кола, хулиганство и съпротива срещу ограните на МВР. Той обаче не влезе зад решетките – дните за тези наказания били излежани, докато Яро бил в затвора по старото дело. Криминалисти подозират, че Яро ще се върне към занаята. Освен на по-стари коли, които отиват за авточасти, той налитал и на по-нови.

В момента МВР го издирва. На 1 март Яро бе спрян за проверка в района на 6-о РУ. Той обаче избяга, след като удари полицай с отворената врата на колата си. Предполага се, че в колата си е имал кийлес устройство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar