Украинският съд осъди на 6 години затвор французина Грегоар Муто, арестуван през 2016 г. на полско-украинската граница по обвинения за подготовка на атентати по време на Европейското първенство по футбол през 2016 г. във Франция.

Съдът в малкия град Любоми във Волиния, Западна Украйна, призна 27-годишния Муто за виновен в „подготовката на терористичен акт“, „незаконно задържане“ и „опит за контрабанда“ на оръжия и експлозиви, уточни говорителката на прокуратурата Наталия Муракевич, предаде БТА.

Грегоар Муто беше задържан на 21 май 2016 г. на границата между Украйна и Полша след шестмесечно издирване. При задържането му у него са били открити 125 килограма тротил, две противотанкови ракети, пет автомата Калашников и повече от 5000 боеприпаси, по данни на Службата за сигурност на Украйна /ССУ/.

Според украинските тайни служби той е планирал да атакува джамия, синагога и няколко офиси на агенцията по приходите в знак на противопоставяне срещу миграционната политика на Франция, „разпространението на исляма“ и „глобализацията“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar