Оръжия и военна техника транспортира Белград към границата с Косово на фона на барикадирани улици и задържани от полицията сръбски граждани през уикенда.

Нишкият корпус и 63-а въздушнодесантна бригада вече са в непосредствена близост, съобщиха местни медии. 5 хил. жандармеристи са в бойна готовност.

В това време сръбските власти подготвят молба до КФОР – мироопазващите сили на НАТО в Косово, от които зависи дали военните ще бъдат допуснати на територията на страната.

Според резолюция на ООН Сърбия има право да изпрати около 1000 войници в Косово. Този документ, подписан през 1999 г., официално сложи край на кървавата репресия над албанското мнозинство в Косово, което се стремеше към независимост. Тогава НАТО бомбардира Белград, за да изтласка войските му от косовската територия.

През 2008 г. Прищина

обяви официално своята независимост,

която България и повечето страни в ЕС признаха. Белград обаче не е съгласен с това решение. Споразумението помежду им остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Поредната ескалация на напрежението започна преди месеци, след като правителството в Косово заплаши с глоби и конфискации сърбите, които не заменят в срок регистрационните номера на автомобилите си с косовски. В отговор през ноември няколкостотин полицаи и кметовете на градове в Северно Косово напуснаха своите постове. Вместо да обърнат внимание на проблема обаче, косовските власти изпратиха полицаи на север и пристъпиха към организирането на местни избори без участието на основната сръбска партия, която ги бойкотира.

Връхната точка в конфликта бе арестуването на сръбски полицай

в петък, обвинен за атака по избирателна комисия.

След задържането му напрежението ескалира бързо – стотици сърби преградиха основните пътища. Има сведения дори за изстрели между гражданите и органите на реда. Сръбското правителство се обърна към НАТО за действия за потушаване на конфликта. Беше свикан и Съветът за национална сигурност. Премиерката Ана Бърнабич изрази тревога за живота на сърбите в района, като заяви, че сериозно се обмисля възможността за изпращане на военни.

В опит да потуши напрежението косовският президент Вьоса Османи обяви, че отлага местните избори от 18 декември за април догодина. Кризата обаче продължи да ескалира. Шокова граната беше хвърлена по бронирана кола на европейската полицейска мисия ЕУЛЕКС.

Сръбският президент Александър Вучич определи отлагането на изборите като цинизъм и подчерта, че арестуваните сърби в Северно Косово трябва да бъдат освободени незабавно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar