С 500 лева ще олекне пиян пловдивчанин, размахал пистолет в магазин, реши съдът в Пловдив. Милен Василев бил глобен, защото пробата му с дрегер показала 3,15 промила алкохол. Той обаче не се примирил и обжалвал в районния съд наложеното му от началника на Първо районно управление в Пловдив наказателно постановление.

Санкцията му била, защото е нарушил Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Бил е пиян и е носел газовия си пистолет. Магистратите от районния съд потвърдили глобата, но според пловдивчанинът това било неправилно поради нарушение на материалния закон и решението било постановено при допуснати съществени процесуални нарушения.

Историята станала на 26 декември м.г. около 18,30 часа. Милен отишъл да пазарува в местен магазин, но когато бил вече на касата, установил, че няма да му стигнат парите. Ядосал се и извадил пистолета си – газов „Ekol Aras Magnum, 9 mm и започнал да го размахва, без да заплашва директно с него някой присъстващ, като го държал за дулото и после за дръжката.

Продавачката в магазина се притеснила, натиснала паник бутон и пристигналите охранители го повалили, като сигнализирили и органите на МВР. Установено било, че купувачът бил в нетрезво състояние с 3,15 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта. Според районния съд съгласно Закона за оръжията е достатъчна само употребата на алкохол. Не е предвиден долен минимум от 0,5 на хиляда или 1,2 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта. Наложената глоба от 500 лева пък е минимумът за такова нарушение на закона. Затова решението на районните магистрати е оставено в сила от административния съд, което решение вече е окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar