Софийска градска прокуратура (СГП) изпълнява европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена на 19 юли от прокуратурата във френската столица Париж за български гражданин, съобщиха от държавното обвинение. Мъжът е с инициали Г.Ф. Сънародникът ни е обявен за издирване във връзка с наказателното производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица по етнически, расови и религиозни подбуди. Той обаче е пуснат от ареста срещу парична гаранция.

От СГП уточняват, че случаят касае изрисуване на 35 червени ръце на стена на Мемориала на жертвите на Холокоста („Мемориал дьо ла Шоа“) и на сгради в 4-ти и 5-ти район в Париж в ранните часове на 14 май 2024 г. В европейската заповед за ареста на българския гражданин се посочва, че изображението на червените ръце изразява линчуването на израелски резервисти през 2000 г. в палестинския град Рамала.

Припомняме, че мъжът беше задържан заедно с друг българин у нас на 25 юли

Преписката за Европейската заповед за арест докладвана в прокуратурата от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, вследствие на което за предприети и съвместните действия на ДАНС и МВР по установяване и задържане на българите.

На 26 юли Г.Ф. е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, като от френските власти е поискан превод на български език на заповедта за задържане на сънародника ни. В дена на получаването на превода в Софийски градски съд е внесено искане на мъжа да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдът обаче е постановил парична гаранция в размер на 5000 лева.

Работата по случая продължава.

.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че другият българин, задържан на 25 юли в изпълнение на европейската заповед за арест, е заловен в Благоевград от местната полиция. Той е с инициали К.М. Наблюдаващият случая прокурор от Окръжната прокуратура първоначално е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Мъжът е сочен за съучастник в поругаването на Мемориала на жертвите на Холокоста и изрисуването на червени ръце по други сгради в Париж. В хода на разследването във Франция са иззети записи от камери за видеонаблюдене, благодарение на които са били установени извършителите.

Днес е внесено искане мъжът да бъде оставен за постоянно в ареста, което е уважено от Окръжния съд в Благовград. Предстои да бъде образувано на съдебно производство за разглеждане на европейската заповед за ареста му

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar