50 жени през юли и август са потърсили помощ в пловдивската организация за защита на жертви. Болшинството са се оплакали от физически и психически тормоз в семействата си. Най-младата е на 21 г. 79-годишна е поискала защита в съда от дъщерята и внучката си, които я удряли и обиждали, тъй като им пречела с присъствието си в общото жилище.

„В последните няколко години има истински бум на скандали и побоища точно по време на отпуските. Пострадалите са принудени да завеждат дела по закона за домашното насилие. Издават се заповеди за незабавна защита, докато приключат процесите. На биячите се забранява да доближават жертвите си и техните домове на определено разстояние“, обясни адвокат Милена Кадиева от правозащитната организация.

Млада жена е подала жалба в полицията срещу съпруга си, с когото е в развод. Причината е, че той изпратил в селото й свой човек, за да я наблюдава. Мъжът се информирал от нейни близки и съседи как прекарва времето си и с кого се среща. Преследваната се е уплашила, тъй като непознатият бил агресивен и вървял след нея навсякъде. Появявал се и на детската площадка, където майката разхождала невръстния си син. Според експертите от правозащитната организация съпругът се опитва да упражнява натиск върху партньорката си, за да се откаже тя от развода. Жената е категорична, че няма оттегли молбата си. Докато била бременна, мъжът й я е удрял в корема, за да предизвика спонтанен аборт. Заявявал, че не желае да има потомство. След раждането на момченцето не полагал никакви грижи за него, заради което се стигнало до раздялата на двойката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar