Бивш агент на тайната полиция на Източна Германия (ГДР) – ЩАЗИ, бе осъден на десет години затвор за убийство, извършено преди 50 години – през март 1974 г., предаде „Гардиън“.

През 1974 г. 80-годишният сега Мартин Науман е бил на 31 години и е бил лейтенант в тайната полиция на ГДР, известна със своите репресии и жестокост. На 29 март 1974 г. на граничния пункт между Източен и Западен Берлин на „Фридрихщрасе“, известен като „Дворецът на сълзите“, Науман прострелва в гръб опитващия се премине поляк Чеслав Кучучка.

Повече от 50 години след инцидента Берлинският районен съд призна за виновен Науман и го осъди на 10 години лишаване от свобода.

Дълго време истината за смъртта на 38-годишния Кучучка е скрита. Семейството му получава единствено урна с прахта му седмица след неговото убийство.

Десетилетия след това обаче историкът, изследващ историята на ЩАЗИ, Щефан Апелиус открива документи за убийството и опитите за прикриването му в архивите на тайната полиция. Той се свързва със семейството на Кучучка, а те от своя страна сигнализират за случая полските власти. Така през 2021 г. е издадена европейска заповед за арест на Науман, който живее в източния германски град Лайпциг. Така германските разследващи органи възобновят делото и през октомври 2023 г. Науман е обвинен в убийство.

Първите подробности за престъплението се появяват през през 2016 г., след като документи, унищожени от служители на ЩАЗИ в последните дни на режима, за да прикрият дейността на Науман, биват възстановени с помощта на специална машина за дигитални пъзели, която сглобява скъсани документи.

Бившият агент многократно е отричал обвиненията срещу него. Той обаче е един от първите агенти, обвинени в убийство, а не в непредумишлено такова. Прокуратурата намира убийството за „особено коварно“, защото Кучучка е вярвал, че е на метри от свободата.

38-годишният Кучучка е бил баща на три деца и е живял в село Каменица близо до град Краков. На 29 март 1974 г. той е влязъл в полското посолство в Източен Берлин и е поискал разрешение да замине за Западна Германия, заплашвайки с фалшив експлозив, че ако му бъде отказано, ще взриви сградата.

Служителите на посолството са се свързвали с ЩАЗИ и са им съобщили за заплахата. Кукучка получава изходна виза и пет марки, като е закаран до близкия граничен пункт на „Фридрихщрасе“. Полякът е останал с впечатлението, че скоро ще бъде свободен, но не подозира, че служителите на ЩАЗИ са получили заповед той да „обезвреден“.

Скрит на близко разстояние, Науман прострелва Кукучка, след като вече е пресякъл две от контролните точки на пункта и е на метри от свободата.

Според доклада на ЩАЗИ за инцидента „оперативните сили“ са успели около 15:00 ч „да обезвредят Кукучка, без да привлекат специално внимание от страна на други заминаващи пътници“, посочват от „Гардиън“.

Адвокатката на Науман, Андреа Либшер, настоява, че клиентът ѝ е невинен и че няма доказателства, че той е извършил стрелбата или че убийството може да се счита за умишлено, а не за непредумишлено убийство, за което давностният срок вече би изтекъл. Тя заяви, че след като е отправил бомбена заплаха, Кукучка не е бил невинен и „би трябвало да е очаквал властите да се намесят с оръжие“.

В продължение на дълги години Науман е водил спокоен пенсионерски живот в предградията на Лайпциг, докато миналото му не го застигнало през 2016 г.

50 години по-късно той получава присъдата за престъплението си.

Около 140 или повече души са загинали при опит да преминат Берлинската стена, която разделя града между 1961 и 1989 г. Малцината източногермански служители и граничари, които досега са били подведени под отговорност за смъртните случаи, са обвинени предимно в непредумишлено убийство.

По-високопоставените служители често са избягвали правосъдието. Опитите да бъде съден Ерих Милке, ръководител на ЩАЗИ от 1957 до 1989 г., многократно се провалят, докато през 1993 г. той не е осъден на шест години затвор за убийството на двама полицейски служители през 1931 г. като млад комунистически боец.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar