Излизането в почивка става единствено с добрата воля на големите шефове

Законовата защита в повечето страни в Европа не се покачва така бързо, както температурите на Стария континент. Има някои по-скоро неписани правила и препоръки на организации по труда, но те не дават възможност на работниците да защитават правата си в случаите на екстремни жеги. Разчита се по-скоро на етиката на работодателите, за да им осигурят нормални условия на труд. Това се отнася особено за хората, които работят на открито и няма как да ползват климатици за охлаждане, както в офисите. Прекъсването на работа заради времето би могло да стане единствено с добрата воля на големите шефове. Датски супермаркет например спрял доставките по домовете, за да предпази хората си. Автобусните шофьори в Белгия пък имат правото

да сменят машината, ако климатикът се развали

Според Международната организация по труда през 2030 г. 2% от работните часове глобално ще бъдат загубени заради невъзможност да се работи в палещите жеги. Ето какви са законите, свързани с времето, в някои страни от ЕС:

Франция – трудовият кодекс не определя максимална температура, след която работата спира. Има обаче изискване работодателят да осигури условия служителите да вършат задълженията си в сигурна и здравословна среда, което би следвало да означава, че той трябва да ги пази и от екстремни горещини. Шефовете в строителния бранш са задължени да осигуряват на работниците си по 3 л вода на ден. Друго правило предвижда служителите веднага да спрат работа, ако преценят, че животът им е застрашен, дали обаче това включва и горещите вълни, е въпрос на тълкувания.

Италия – и там законът не упоменава максимални градуси за спиране на работа, но също като във Франция задължава работодателите да гарантират безопасни условия на труд. Според решение на Върховния съд от 2015 г. служителите имат право да прекратят дейността си, без да бъдат уволнени и без да се прекратява възнаграждението им, ако работодателят ги кара да се трудят при екстремни температури. Решението е било свързано с прекалено ниски градуси, но няма причина да не бъде прилагано и за прекалено високи.

Португалия – според закона температурата на работното място трябва да е между 18 и 22° и може да достигне максимум до 25 при определени обстоятелства. Влажността също трябва да бъде държана под контрол и да се движи в рамките на 50 до 70%.

Законът, който съществува от десетилетия, принуждава работодателите да осигуряват сигурността и здравето на работниците, но не позволява те да спрат работа, когато на бюрата им или на открито стане прекалено горещо.

Германия – с повишаването на температурите немците започнаха да осъзнават, че работните им места трябва да са „свободни“ от жега, след като учениците и студентите ползват ваканции през лятото. Берлин е определил 26° като максимална температура за работа, но това не е вписано в закона. Когато на работното място термометрите показват 35 и повече градуси, това се схваща като

„неподходящо“ за работа,

докато не бъдат взети мерки. Което не значи, че хората могат да се разотидат, по-скоро работодателите им трябва да реагират светкавично, за да охладят помещенията.

Испания – максималната температура на работното място в страната не е определена достатъчно ясно. Националният институт по хигиена и сигурност на труда посочва, че в офиса се изисква температура от 17 до 27 градуса, а леки физически усилия могат да се извършват при температура между 14 и 25°.

Ако работодател не спазва тези условия, той може да бъде докладван от работниците на Инспекцията по труда или пък се допуска намесата на синдикатите.

Великобритания – миналата година синдикатите на Острова настояха максималната температура за работа да бъде регламентирана официално, като според тях работниците не бива да се примиряват с над 25 градуса по Целзий.

Сред немалко депутати има разбиране, че горната законова граница трябва да е 30 градуса и 27 градуса при по-тежък труд. Засега обаче това не е законово оформено.

За сметка на това Агенцията по здравна сигурност непрекъснато разпространява информация какво да правят служителите, за да направят работния си ден по-поносим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar