Адвокатите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с представители на гражданските организации „Изправи се.БГ“ и „Зелен Младост“ внесоха искания за помилването им от президента Румен Радев.

Исканията бяха придружени от близо 4000 подписа на граждани, събрани за последните 4 дни след обявяването на присъдата по делото им.

Десислава Иванчева бе осъдена н 6 години затвор, а Биляна Петрова на 5 години по дело за корупция. https://www.mediapool.bg/prisadata-sreshtu-ivancheva-podkupat-e-poiskan-chrez-posrednik-ima-ulichavashti-srs-ta-news341818.html То бе образувано след сигнал на строителния предприемач Александър Ваклин, за който се оказа, че е имал бизнес с близки до главния прокрурор Иван Гешев. https://www.mediapool.bg/blizki-na-prokuror-geshev-i-vaklin-se-okazvat-biznes-partnyori-news293369.html

При внасянето на исканията за освобождаването на двете жени лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова заяви: „През тези повече от две години в ареста и под домашен арест и двете бяха подложени на публично унижение за назидание на всеки, който би се осмелил да се противопостави на мафията в София. Целите на превенцията са постигнати. Оттук нататък ще се прекрачи предел, при който наказанието изглежда като изтезание.

Сред аргументите на гражданската платформа за помилване са и личностите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Иванчева има малко дете, което скоро ще направи една година и има нужда от майка си, а бабата е достатъчно възрастна, така че не може да компенсира майчините грижи. Друг мотив е, че самата Десислава Иванчева има сериозно заболяване. Биляна Петрова също има болен родител, който има нужда от грижа.

Мая Манолова допълни, че и двете вече са поели отговорност – „унизени, оковани, при лоши условия в арестите“. Тя припомни, че като омбудсман е показвала условията в арестите, включително снимки от следствения арест в София.

Отделно от това „Изправи се.БГ“ са се ангажирали да отстояват за смекчаване наказанието на Иванчева, която е при строг режим в сливенския затвор.

От гражданската платформа вече са намерили и работодатели, които са готови да ги вземат на работа в Сливен, когато това стане възможно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar