40 съдии, прокурори и следователи не си изпълнили задължението си по закон да подадат декларация за имущество и интереси пред инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), показва електронният му регистър. Четирима изобщо не са пратили документа, а останалите са пропуснали срока – 15 май.

Сред четиримата без декларации е Румен Георгиев, който беше член на Висшия съдебен съвет в предишния му мандат, а сега е следовател в националното следствие. Останалите са Стефан Илиев от Районната прокуратура в Пловдив, Георги Вълканов, който през март подаде оставка като младши прокурор в Кюстендил, както и Мария Иванова от Софийския градски съд. Последната през март беше уволнена от съдебната система, а в момента е в ареста по обвинение в пране на 1.4 млн. евро.

Мария Иванова е и във втория списък на неподали декларации – при напускане на системата, както и година след това. Там е и Вълканов (макар и от ИВСС в този списък да са го нарекли „Вълков“.)

Миналата година магистратите, които към 15 май не бяха подали декларация, бяха 29. Сред тях беше и главният прокурор Сотир Цацаров, който обаче прати документа си в Сметната палата. За това беше санкциониран с минималната глоба от 300 лв., която не обжалва. За разлика от него повечето от глобените магистрати, атакуваха наказанията си пред съда. От делата се вижда, че санкционираните са закъснели с по един ден. В повечето случаи те са попълнили документа преди 15 май, но са разчитали на съдебните служители да го пратят навреме, макар че това не им е задължение. По делата, които „Сега“ прегледа, магистратите приемат, че нарушенията са отстранени още преди да са констатирани, маловажни са, няма и никакви вредни последици.

„Наказването на всяка цена неоправдано ангажира ресурсите на държавната администрация и често води до неустановяване и несанкциониране на съществените административни нарушения“, пише по едно от делата.

ПРОТАКАНЕ
До 15 юли ИВСС трябваше да публикува на сайта си не само списъците с магистратите, които са нарушили закона, но и всички подадени декларации. Това все още не е направено. Инспекторатът има и половин година, за да провери подадените декларации. Срокът беше 3-месечен, но беше удължен по искане на главния инспектор Теодора Точкова, тъй като през 2017 г. хората й не успяха да си свършат работата навреме. Пак по нейно искане ИВСС получи и пряк достъп до банковата тайна на съдиите, прокурорите и следователите, които са дали съгласие за това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar