Само 4 месеца след присъда от Върховния касационен съд (ВКС) за обир на трезор и разбити сейфове на фирми пернишкият бандит Валентин Кирилов-Пуйката беше арестуван при акция на столичните криминалисти за опит да открадне луксозен автомобил.

46-годишният рецидивист Вальо Пуйката е един от най-оборотните автокрадци у нас в последните 25 г. Името му се спряга при всеки по-голям удар на банкови трезори или отмъкнати скъпи автомобили.

В нощта на понеделник срещу вторник Пуйката и съратникът му в автокражбите Войника се отправили към столичния кв. „Левски“. Там набелязали луксозно Ауди S8, което да отмъкнат. Полицаите от сектора за автокражби в столичната полиция обаче ги следели и в нощта на удара ги изненадали заедно с отряда „Кобра“. Той задържа особено опасни престъпници.

Пуйката и Войника отключили колата и я подкарали. Точно тогава, за да има доказателства, че наистина са искали да я отмъкнат, ченгетата ги атакували. Двамата бандити опитали да избягат, но бързо са задържани от спецчастите.

При претърсването на автомобилите им са

намерени специални

технически и

заглушителни

устройства,

които се ползват за кражби на коли. И двамата са криминално проявени и осъждани за автокражби. В биографиите им има още кражби, грабежи, обири и фалшиви пари, каза във вторник Николай Пелтеков, началник на сектор „Престъпления, свързани с МПС“.

Най-шумното дело срещу Вальо Пуйката е приключило във ВКС на 6 юни, показа проверка на „24 часа“. Той е наказан с година и 11 месеца заради обир на банка, както и на сейфовете на две фирми в Перник.

Така и не влиза в затвора

От присъдата му е приспаднато времето, през което е бил задържан в ареста, както и престоят му в испански затвор през 2016 г. Там е осъден отново за автокражби. Така Пуйката остава на свобода до нощта на вторник, когато за пореден път е заловен от полицията.

На 9 януари 2013 г. Валентин Кирилов беше обявен от МВР за издирване. 3 дни по-рано в Кърджали е обрана банка. На място е заловен приятелят му Славчо Мегеров-Мегера, а Явор Воденов, Хубен Митев и Росен Драгомиров-Синдбад, друг известен автокрадец, са задържани по-късно. Пуйката се предава след няколко месеца. Тогава бандитите стават клиенти на Специализираната прокуратура. Всички освен Вальо Пуйката признават вината си и са осъдени на по няколко месеца затвор или условно. Той не признава вина и делото срещу него тръгва през 2016 г.

Според обвиненията Кирилов и съучастниците му пристигнали в Кърджали с няколко коли. Пуйката шофирал БМВ Х5. В колата са открити негови ДНК следи. Месец преди това техен човек проучил всичко около трезора на банката и дори си наел банкова касета. Маскираните бандити вързали двамата охранители с белезници за парното. Отмъкнали 18 хил. лв. и избягали.

След като са задържани всички, започнало разследване, което показало, че Пуйката е замесен и в обир на фирма в Перник през 2006 г. Неизвестните дотогава взломаджии счупили стъклата на витрините, по които и били намерени следи от Пуйката, и нахлули вътре. Отмъкнали само 3 хил. лв. В цеха тогава работела приятелка на Пуйката. По време на делото адвокатите му твърдели, че се скарал с приятелката си на работното ѝ място и е ударил стъклопакета от яд, но не е взимал пари.

Пуйката е осъден окончателно по част от обвиненията, а за други две делото е върнато на апелативния съд в София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar