Близо 4 месеца след като 4-годишният син на транспортния министър Ивайло Московски загина при инцидент с моторна шейна в курорта Боровец, от прокуратурата все още разследват случая.

На обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча няколко дни по случая, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в Националната следствена служба.

„По делото следва да бъдат разпитани голям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи и други действия по разследването, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни“, заявиха тогава обвинителите.

Към момента няма нови факти около разследването, които могат да бъдат съобщени, казаха пред в. „Сега“ разследващите през март. Потърсени отново преди дни, от Софийската окръжна прокуратура и от националното следствие бяха все така лаконични. Те не отговориха нито дали вече има повдигнати обвинения, нито дали са открили експерти по шейни, нито дори докога е удължено разследването. От прокуратурата препратиха питанията към следствието, а оттам казаха, че няма да говорят без разрешението на наблюдаващия прокурор. Кой е той, не е ясно.

В подобна тайнственост е потънало и делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който миналото лято получи 6 обвинения. В средата на април „Сега“ прати въпроси по темата до Софийската градска прокуратура и научи, че делото е пратено в специализираната прокуратура. Защо – не беше обяснено. След цял месец очакване единствената информация по делото е, че то наистина е при спецпрокурорите. Наблюдаващата прокурорка, която не разрешава името й да бъде съобщено, не позволявала да се даде каквато и да е информация. В спецпрокуратурата обикновено се пращат делата срещу организираната престъпност.

Преди близо година прокуратурата повдигна 6 обвинения на Мартинов. Тя твърдеше, че заплашвал А. П. с арест, данъчни проверки и че ще му смачка фирмите. За да се спаси, бизнесменът трябвало да се раздели с „4 т суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе „Елена“ и телешка пастърма“, уж за премиера Борисов. Мартинов е обвинен и за втора принуда спрямо А. П. Третото му обвинение е за закана за убийство.

Прокуратурата твърди още, че през 2014 г. бившият депутат направил опит да бъде осуетено наказателното преследване срещу човек, причинил смърт при катастрофа. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че това е бивш зам.-министър. Бившият партиен активист от Добрич е обвинен и за това, че през 2015 г. със заплахи е принудил зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-Балчик да извършат нередни действия по служба. Шестото престъпление е опит със заплахи да принуди директора на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството.

След Мартинов три обвинения получи и бившият шеф на МВР в Добрич Веселин Колев. Под отговорност бяха подведени и местната шефка на агенцията по безопасност на храните Розалина Брайкова, както и бизнесменът Петър Малджиев за заплаха на свидетели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar