Бивш районен кмет на Букурещ получи окончателна присъда по делото за пожара в клуб „Колектив“ от 2015 година, при който загинаха 64 души, съобщават румънските медии. Кристиян Попеску Пиедоне, който беше кмет на Четвърти сектор на Букурещ, получи ефективна присъда от 4 години затвор. На предишна инстанция той бе осъден на 8 години. Намаляване на присъдите имаше и на още 7 лица по делото, сред които и на собствениците на клуба.

През 2019 г. съд в Букурещ постанови присъди от общо 115 години затвор на 13 души. Всеки от тримата собственици на клуба поучиха по 11 години и осем месеца за непредумишлено убийство.

Днес обаче Апелативният съд потвърди присъдата само на един от тях и намали присъдата на 8 години на единия и 6 години и 4 месеца на другия.

Освен намалената присъда на екс районния кмет на Букурещ Кристиян Попеску Пиедоне, корекция на наказанието имаше и за двама пожарникари, двама пиротехници, които са инсталирали фойерверките и представител на компанията, която ги е доставила. Съдът не посочи мотиви за намаляването наприсъдите.

Трагедията се случи вечерта на 30 октомври 2015 г. При пожар по време на живо изпълнение на рок група на сцената, придружено с пироефекти, загинаха 26 души, а 200 бяха ранени.

Други 38 души починаха в болница. Случаят доведе до серия от антиправителствени протести, довели до оставки в кабинета, сред които и тази на тогавашния премиер Виктор Понта. Острото недоволство бе предизвикано от липсата на проверка и надзор от страна на властите за мерките за безопасност, тъй като клуб „Колектив“ не е имал аварийни изходи и работещи пожарогасители. Окончателните присъди бяха отлагани четири пъти, което доведе до гнева на семействата на загиналите и оцелелите. Случаят „Колектив“ стана нарицателен за корупцията в страната заради случаите на починали в болница ранени при инцидента, които загубиха живота си заради лоши условия на лечение, причинени от корупционна схема с некачествени дезинфектанти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar