Ако всички искове бъдат удовлетворени, само в този регион държавата ще трябва да плати над 350 хил. лв.

Главоломно расте броят на исковите молби, внесени в Свиленградския районен съд от служители на реда срещу МВР. Те вече са 381.

Първоначално дела срещу МВР бяха завели гранични полицаи. Те са 247. Сред новите искове са 63-ма служители на миграционния център в Любимец, 39 на ОДМВР – Хасково, 31 пожарникари и 1 от Национална полиция. Такива дела се водят и в съдилищата в Елхово, Бургас, Средец, Тополовград и други. Ако всички молби бъдат удовлетворени, държавата ще трябва да отдели от бюджета си близо един милион лева, като само за Свиленград сумата е повече от 350 хил. лева.

Причина за недоволството на униформените е, че години наред не им е било приравняван нощният труд към дневен, откъдето им се губят часове. Загубата на всеки един служител е повече от 220 часа. Сумите, за които претендират ощетените, са средно 1500 и 1700 лева, но без лихвите. Периодът, за който имат право да търсят възнагражденията си по съдебен път, е три години назад.

Досега 112 са делата срещу МВР в Районен съд – Свиленград, решени в полза на ищците. Сред тях няма такива, които са обжалвани от министерството. Освен сумите и лихвите към тях, които трябва да бъдат изплатени, от МВР следва да покрият и разходите по съдебните разноски.

Само в Свиленградския районен съд заведените искови молби срещу МВР от униформени са 381

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar