32-годишен е извършителят на убийството в землището на Долно Езерово, край Бургас, през ноември. Има данни, че убиецът и жертвата са извършители на два въоръжени грабежа в страната. Подробности по престъплението разкриха полиция и прокуратура в Бургас, заедно с новоизбрания главен прокурор Иван Гешев.

Този случай е интересен и сложен, свършена е огромна работа и онагледява това, че българската съдебна система и правоохранителните органи вършат добре работата си, посочи новоизбраният главен прокурор Иван Гешев. „Тази година, поне според това, което на мен ми е известно, в България няма неразкрито убийство. Това е факт, с който може да се гордее всяка европейска страна“, посочи той.

По случая са били извършени общо 9 експертизи, разпитани са били стотици свидетели, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Към този момент имаме данни, че те са участници поен на този етап в две тежки криминални престъпления – два въоръжени грабежа. Единият е от 2015 г. в Айтос, а другият 2016 г. в София“, поясни той.

Извършителят е задържан. Вече има повдигнато обвинение за предумишлено убийство. Той е 32-годишен, неосъждан към момента, от Шумен е, но пребивава на територията на Бургас. Той сам е оказал пълно съдействие и е посочил веществените доказателства, които е скрил, посочи наблюдаващият прокурор Иван Иванов.

Изключително трудно е било намирането на оръжието на престъплението – автомат, посочи директорът на областната дирекция на полицията в Бургас Радослав Сотиров. „Повикахме и екип от водолази, специално оборудвани и изключително добре подготвени с оглед мястото. Наложи се да правим претърсване на езерото Вая, където имахме съмнения и данни, че лицето е изхвърлило въпросното оръжие“, обясни той.

Оръжието е било открито на около 350 метра от мястото на престъплението, но изключително добре прикрито.

Убийството е извършено на мястото, което свидетелите са посочили, но извършителят впоследствие е преместил и укрил трупа. Мотивите за престъплението са в процес на изясняване. Към момента е ясно, че убиецът и жертвата са се познавали от преди 10 години и двамата се занимават със строителство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar