26-годишната млада дама Галина от Пловдив е станала обект на насилие от страна на полицай от Трето райнно. Твърди, че той я е удрял със част от стол по главата. Тя потърси „Марица“, за да разкаже за преживяното и за своята гледна точка. Екипът ни разполага и с официалната позиция на пловдивската полиция, която може да видите по-долу.

Галина живее заедно с приятеля си Иван под наем в апартамент на бул. „Дунав“. На 3 февруари сутринта в жилището се събира многобройна мъжка компания, в която има както приятели, така и непознати за 36-годишния мъж лица. Галина решава да прекара времето си с приятелка и излиза, оставяйки събралите се да се забавляват.

През целия ден компанията се весели и около 22 часа вечерта се разотиват. Последният гост взима Иван с колата си и двамата се отправят, за да приберат Галина.

Стигат обратно вкъщи в интервала между 22.30 и 23 часа. 26-годишната пловдивчанка се качва в асансьора, а приятелят ѝ разхожда кучето. Галина стига до шестия етаж и заварва четирима полицаи пред вратата на апартамента.

„Искаха ми документи, питаха ме дали живея тук и дали имам ключове. Впоследствие се качи Иван и се обърнаха към него. Заявиха, че са тук по сигнал. Влязоха в апартамента, като първоначлано ние бяхме в коридора, след което в хола. Започнаха да задават въпроси – дали имаме наркотици, дали крием нещо. Отговорих, че нямаме. Претърсиха ни и двамата, не откриха нищо. Впоследствие обаче намериха бял прах, което стана ясно, че е амфетамин. Не знам кой го е оставил там, предвид събирането по-рано. Сложиха ни белезници и на двамата. Отговарях на всички въпроси, не съм провокирала никого. Полицаите звъннаха на техен колега и след малко пристигнаха двама мъже, цивилни, предполагам служители от Трето районно. Започнаха жестоки обиди, единият беше доста бесен. Пред мен първо биха Иван. След това полицаят счупи седалката от самия стол и започна да ме удря. Три пъти нанесе удар, като същевременно обиждаше и викаше“, разказа Галина.

Първоначално не усетила нищо от ударите, но шурнала кръв.

„Имах кръв по лицето, по врата и по дрехите. Повикаха медицински екип. Лекарка ми махна кръвта, обработи раната, каза, че нараняването е минимално. Въпреки това кървях доста обилно. Почистиха ме с мокри кърпи, дори лекарката ми предложи да влезе с мен в банята, за да се изкъпя, но отказах. Попита ме какво ми се е случило, но от страх не казах нищо. Бях много уплашена, не осъзнавах какво се случва, дори първоначално не изпитвах болка. Викаха ми, че съм наркоманка, предложих да ми направят тест, но не пожелаха“, сподели Галина.

След като медицинският екип е напуснал апартамента, полицаите са я помолили да отвори сейфа. „Търсиха договор за апартамента, но в крайна сметка не успях да го намеря. Може да съм го хвърлила или най-вероятно съм го запиляла някъде. По някое време намериха и доведоха домоуправителката. Тя подписа някакъв документ, а след това ни отведоха към Трето районно“, разказа още Галина.

По думите ѝ, там същите полицаи, които се държали грубо и арогантно, веднага сменили подхода. Били изключително любезни, предложили ѝ кафе и цигари.

„Може би защото има камери там. Но съм изключително обидена от това, че ме удрят без да съм ги провокирала. Второ, всичките колеги на този полицай стояха и мълчаха, сякаш нищо не се е случило. Уплашена съм и се страхувам от този човек“, посочи 26-годишната пловдивчанка.

След разпит, двойката е освободена. На следващия ден Галина си вади медицинско за нанесени леки телесни повреди, а днес вече е подала сигнал в прокуратурата.

„Все още имам болка в главата. Най-кошмарна беше тя в първите дни след случката, тогава пих болкоуспокояващи. Искам да уведомя обществото за безцеремонните действия на полицаите от Трето районно в Пловдив. Аз съм човек, имам права. Това е престъпление – да ти влязат в къщата, да ти сложат белезници и да те удрят. Идеята е да се даде гласност и подобни неща повече никога да не се случват“, категорична е Галина.

Тя допълни, че се страхува от отмъщение след разгласяване на случая, още по-притеснен е нейният приятел.

И двамата призоваха хората, станали жертви на полицейско насилие, да не мълчат, а да дадат гласност на подобни прояви.

МВР-Пловдив: Няма използвано насилие

От пловдивската полиция заявиха, че няма използвано насилие от страна на униформен от Трето районно. След проверка за купон в дома на Иван, там е открита дрога, В ареста мъжът издал дилъра си. Ето и позицията в пълен текст:
„Във връзка с получен сигнал за нарушение на нощната тишина на 4 февруари служители от Охранителна полиция на Трето РУ извършват проверка на посочения в сигнала адрес. При проверка в жилището на бул. „Дунав“ 66 бил открит амфетамин с тегло 0,2 гр. Обитател на апартамента е 36- годишен жител на град Сопот с инициали И.К, а по време на проверката в жилището е била и приятелката му Г.Б. Мъжът е отведен и задържан в полицейския арест за престъпление по чл. 354 а ал 3 от НК, за което е образувано бързо производство. При последвала беседа задържаният е спомогнал за установяването и на друго лице с инициали С.К. от гр. Съединение, от който се е снабдявал с наркотици. При последвала проверка в дома на дилъра от гр. Съединение е намерена и иззета марихуана с тегло 7,8 грама, а наркотик от същия вид е иззет и при личен обиск на дилъра. При задържането на лицата категорично не е използвана физическа сила или насилие“
По случая ще бъде извършена и вътрешна проверка, заявиха още от МВР-Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar