Правителството прие да бъде изплатено обезщетение от 2500 евро, като одобри едностранна декларация по дело пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Лични вещи на подателя на жалбата са били иззети и конфискувани като доказателства през 2008 г. в рамките на образувано наказателно производство срещу него. След като е осъден, през 2012 г. Софийският апелативен съд разпорежда вещите да му бъдат върнати, с изключение на използван за престъплението компютър и пистолет, за който той не е имал разрешително.

Софийският градски съд върнал част от вещите на осъдения, като го информирал, че другата част от тях обаче никога не му е била предавана от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). В резултат от това жалбоподателят предявява обединени искове пред Софийския районен съд срещу Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, в които настоява за обезщетение за вещите, които не си е получил обратно.

С окончателно решение от 21 август 2017 г. Софийският градски съд потвърждава решението на първата инстанция. „Оплакванията на жалбоподателя са свързани с обосновани съмнения относно обективната безпристрастност на съдиите от Софийския градски съд, който разглежда инициираното от жалбоподателя дело за вреди срещу самия Софийски градски съд, в качеството му на ответник в производството“, обясняват от МС.

Предвид практиката на ЕСПЧ по делото „Михалков срещу България“ от 10 април 2008 г., установяващо нарушение по член 6, §1 към Конвенцията за защита на правата на правата на човека по сходен казус, кабинетът одобри едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar