От началото на годината са извършени 70 убийства, 24 от които са на жени, съобщи старши инспектор Пенка Стоянова от „Охранителна полиция“ на брифинг по повод Международния ден срещу насилието над жени. 182 пък са случаите на средни телесни повреди, като над 100 от тях са срещу представителките на женския пол.

През годините се наблюдава постепенно увеличаване на случаите на подобно насилие, стана ясно от информацията, представена от заместник-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева. През 2016 г. те са били 28 000, за 2017 г. са над 29 000, а за 2018 г. са 31 166. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че издадените ограничителни заповеди от началото на годината до края на септември месец са над 2300.

От министерството допълниха, че ще бъде изградена автоматизирана информационна система, в която ще постъпват всички сигнали за домашно насилие, изнасилвания и убийства. В тази система ще постъпват и сигнали за самите насилници, какви ограничителни заповеди за били издавани за тях. Целта на тази информационна система е

да се намали до минимум рискът за жените.

За да се подобри осведомеността на гражданите, полицейските служители и жертвите, както и за да се постигне превенция, Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа – България, Румъния и Унгария.

Целта на кампанията е

повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола,

заяви Макева. Тя е с продължителност 3 седмици, през които полицаите ще бъдат снабдени с наръчник, в който се съдържат указания за работата при подобни случаи. За да се информира общественността с проблема за домашното насилие пък ще бъдат изработени плакати, телевизионни и радиоклипове. Ще бъдат популяризирани и безплатните линии за помощ, предлагани в трите държави, както и на възможностите за последваща закрила към жените, преживели насилие.

Статистиката е тревожна,

само за тази година до края на септември средно между две и три жени на месец са загубили живота си в резултат на насилие, коментира националният омбудсман Диана Ковачева. Тя организира тематична приемна за жени, жертва на насилие заедно с юристи, психолози и социални експерти, които да ги консултират. Омбудсманът препоръча на областните управители да бъдат открити поне 28 кризисни центрове за жертви на насилие. Според нея трябва да отпадне изискването да има системен характер на домашното насилие, за да може то да се разглежда като престъпление. Ковачева изяви също така своята подкрепа за реформа в психиатричната помощ, за да бъдат подготвени специалисти, които да работят с насилниците. Тя припомни, че от 1 януари 2020 г. влиза в сила нов закон за домашното насилие, който ще предлага по-строги мерки срещу насилниците.

Жертвата се връща

при насилника до 7 пъти

Връщането при насилника не е необичайно, то е норма, заяви пред „Монитор“ клиничният психолог и психотерапевт от фондация „Асоциация Анимус“ Катя Кръстанова. Едно холандско изследване показва, че жертвите се връщат при насилника си до 7 пъти преди да вземат окончателно решение. Моята практика показва, че на някои жертви им е много трудно да се разделят с насилника си, но това не означава че те не страдат и нямат нужда от помощ, има жени които държат номера на гореща телефонна линия по 4 години преди да потърсят помощ и им отнема още 2 години, докато отидат лично в центъра за помощ и подкрепа, за да говорят за проблема, съобщи тя.

Омбудсманът: В провинцията

се срамуват да се оплачат

Жертвите на насилие от по-малките населени места се страхуват да подават сигнали и често не споделят за случващото им се, коментира националният ни омбудсман Диана Ковачева. Според нея е важна средата, която ги заобикаля и дали намират разбиране у своите близки и познати или съседи. Именно липсата на подкрепа от околните поражда страха у жертвите. Тя заяви, че пострадалите не сигнализират и поради стереотипи, според които насилието в семейството е нормално.

В повечето случаи жертвите на домашно насилие са жени, но има и мъже, които са засегнати от тази тенденция, допълни тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar