Общо 6300 лв. глоби за неносене на маска ще трябва да платят 21 депутати, които бяха хванати в нарушение при изненадваща проверка от Столичната РЗИ.

По 300 лв. ще трябва да платят всичките 13 народни представители от „Възраждане“, 5-има от ГЕРБ, 2-ма от „Има такъв народ“ и един от „Демократична България“. От здравната инспекция не съобщиха имената на наказаните депутати, а от пресцентровете на партиите заявиха пред „24 часа“, че не са получили каквото и да било уведомление за наложена глоба. От разговори в кулоарите обаче стана ясно, че все пак част от депутатите избегнали глобите, защото знаели предварително за проверката. От СРЗИ пък минаха както през пленарната зала, така и през стаите на партиите, като следяха дори за тези, които държат маската си на брадата или само на устата.

Нито лев глоба не възнамеряват да платят от „Възраждане“ и ще обжалват санкциите.

„Нямам намерение да плащам рекет на рекетьори! Второто нещо, което е – не съм видял да са дошли. Видях, че някакви хорица седяха отгоре и гледаха, ама не бяха с дистанция. Бяха доста нагъчкани един до друг. Скандално беше!

Нямаше 1,5 м разстояние между тях

Според мен бяха на по-малко от половин метър. Доста интимно седяха“, каза председателят на партията Костадин Костадинов.

Той видя опит за отмъщение в проверката на СРЗИ, тъй като от „Възраждане“ ден по-рано поискаха оставката на здравната министърка Асена Сербезова.

Проверката е рутинна и регулярна, коментираха от РЗИ.

Макар да отърва глобата, депутатът от „Продължаваме промяната“ и лидер на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски си призна, че не носи маска, докато е в пленарната зала. От СРЗИ обясниха, че инспекторите не са го видели, докато са правили проверката, и допуснаха, че може да е бил в тоалетната в този момент. Бачийски обичайно бил без маска, докато седи на банката си, защото е на последния ред далеч от останалите. Слагал я, когато си говори с други депутати.

„Не ми е известно да са ме глобили, но винаги съм си плащал глобите. Когато човек има позиция, той трябва да я защитава. Аз, когато мисля, че нещо е правилно и трябва да се защитава, не правя компромиси“, коментира депутатът от ПП.

Той даде пример, че е против депутатите да ползват безплатен паркинг, и затова спирал с колата си на синя зона. „Вече са ме глобили 10 пъти и са ми слагали скоба, защото понякога изтича времето преди заседанието. Даже два пъти ми вдигаха колата, но въпреки това продължавам да спирам на синя зона“, разказа той за протестното си решение.

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ обясни, че съпартийците му са винаги с маска в зала и не знае кои са глобените. Настоя СРЗИ да следят по-зорко, защото има депутати, които обикновено са без маски, а днес специално заради проверката са ги сложили.

„Явно са ги предупредили, имат си агенти – най-вероятно в ръководството на Народното събрание, които са им казали да си сложат маската, защото има проверка“, и поиска и те да бъдат глобени. Балтов припомни, че позицията на ГЕРБ е за отпадане на зеления сертификат, защото е побългарен, но партията не е против ваксинацията.

ГЕРБ, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ официално влязоха в антисертификат коалиция. Трите партии внесоха обща конституционна жалба с 48 подписа срещу зеления сертификат. Тя е по идея на „Възраждане“, а под нея се подписаха 18 депутати от ИТН и 17 от ГЕРБ.

Желание да се махне зеленият сертификат имало сред депутати от

всяка парламентарна група без ДПС,

обясни пред „24 часа“ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Казали, че ако зависи от тях, ще сложат подписа си под конституционната жалба, но спазвали партийната политика по въпроса, разказа той. „Доказано вредна е тази практика със сертификатите, доказано безполезна е, антиконституционна и незаконна е“, каза още той. Подкрепата от ГЕРБ и ИТН даде възможност на най-малката група да атакува пред КС мярката в цялост, като събере минималния брой нужни подписи.

„Още от самото начало подчертаваме, че въпросът не е дали депутатите, журналистите и служителите влизат със сертификат в парламента, а това, че правилата трябва да са за всички еднакви, а смятаме, че зеленият сертификат трябва да бъде премахнат за всички“, каза Костадинов.

Той отхвърли твърденията на Кирил Петков, че не се бил ангажирал със срок да отпадне до април. „Нямам практика да си записвам разговорите с хората, с които говоря. Всичко останало, което си говорихме, бе потвърдено. Неговата здравна съветничка е още повече на нашето мнение“, обясни Костадинов. В последното си тв интервю съветничката на премиера проф. Радка Аргирова посочи, че сертификатът ще е нужен поне още месец.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar