Осъден за убийство, извършено през 1997 г., е изчезнал веднага след престъплението и досега се издирва. Присъдата на К.И. е четена от Окръжния съд в Сливен през ноември 2011 г. и влиза в сила през април 2013 г. Става дума за стрелба с пистолет след свада в Сливен, при която загива един човек, а друг е ранен.

Това е един от случаите в справка от Окръжния съд в Сливен, предоставена на „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация. Вторият случай от сливенската справка е на издирван, осъден за грабеж на 16 г. затвор. Присъдата му е от септември 2003 г. Извършителят И. Б. е обявен за издирване през февруари 2004 г.

К. И. не е единственият убиец, който е осъден, но не е в затвора. И в предоставените от Окръжната прокуратура в Разград сведения има фрапиращи случаи. През септември 2007 г. влиза в сила присъдата на Б. З. за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Месец по-късно той е обявен за издирване и досега, 10 години по-късно, не е открит.

С. А., който има българско и турско гражданство, се издирва, защото е причинил смърт на пътя през ноември 2008 г. За това той е осъден на 5 години и половина затвор. Присъдата му влиза в сила в началото на 2012-а, месец по-късно е обявен и за издирване. Със същата присъда – 5 години и половина, и също така на свобода е и К. М. Той е осъден в Ямбол, след като с тира си е прегазил пешеходец и после е избягал.

В справката на Окръжната прокуратура в Разград има общо 33-ма престъпници, които не са намерени, за да излежат наказанията си. Сред тях има и двама изнасилвачи. С. Б. се издирва от 2001 г. – още преди през 2005 г. да влезе в сила присъдата му за изнасилване на непълнолетна. „Колегата“ му И. Х. е с присъда от 2011 г., а се издирва от 2003-а.

Изнасилвачи има и в справката, предоставена от Окръжната прокуратура в Монтана. Е. Ц. се издирва, за да изтърпи 4-годишната си присъда. Той е признат за виновен, че през юли 2016 г. е изнасилил жена, като я е принудил към това със сила и удари в главата.

Данни предоставиха още окръжните прокуратури в Търговище, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик. Пернишката прокуратура отказа информацията. Сред 35-те бегълци от старозагорския списък е и В. В., осъден на 10 години затвор за измама, който се издирва от 2003 г. От района на Пазарджик се търсят 33-ма души. Двама от тях са осъдени за убийства. И. Я. е осъден през 2009 г. на 20 години затвор, а Х. П. – година след това на 18 г.

ПРОВЕРКА

За изпълнението на присъдите отговаря прокуратурата. Затова „Сега“ прати въпроси до всички апелативни и много от окръжните прокуратури в страната. Някои от тях предоставиха данни, други отговориха, че не събират такава информация. Всъщност преди 3 седмици главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на подчинените си точно такава проверка. Досега не са обявени резултатите от нея. Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров обаче реши, че тази информация трябва да се търси от съдилищата, и препрати питанията към тях. Той все пак посочи броя на престъпниците, които се издирват, за да изтърпят наказанията си – 80 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar