Софийският апелативен съд наложи наказание от 20 години „лишаване от свобода“ на мъж за умишленото убийство на 81-годишната му майка, извършено по особено мъчителен начин.

През 2020 г. 61-годишният живеел с жената в Сандански, като упражнявал психически и физически тормоз върху нея. Поводът – наследствените имоти, като настоявал тя приживе да му прехвърли своя дял.

На 11 март 2020 г. мъжът се прибрал в дома в нетрезво състояние. След продължителен агресивен спор и словесен тормоз, той нанесъл на възрастната жена побой. Оставяйки я в окаяно физическо и психическо състояние, насилникът легнал да спи. На сутринта отново предизвикал скандал и упражнил физическо насилие спрямо нея. Преустановил го едва когато видял, че жената се влошава, след което отишъл на работа.

Няколко часа по-късно 81-годишната била открита в безпомощно състояние от другия ѝ син, който подал сигнал за случилото се. Пострадалата била транспортирана в болница, а извършителят на деянието – установен и задържан.

Въпреки предприетото спешно специализирано лечение, пострадалата починала. Съдебномедицинската експертиза доказала, че травматичните увреждания и нанесения побой са довели до смъртта ѝ.

Окръжният съд в Благоевград е оправдал сина по обвинение за умишлено убийство, като го е признал за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост. За това престъпление той е бил осъден на седем години и шест месеца затвор. Срещу така постановена присъда Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла протест за незаконосъобразност и необоснованост.

Софийският апелативен съд отмени присъдата и призна подсъдимия за виновен в квалифицирано умишлено убийство. Присъдата може да бъде обжалвана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar