Закриването на специализираните съдилища и прокуратури, както и въвеждането на възможността да се обжалват пред съда прокурорските откази за образуване на досъдебни производства, може да бъдат приети през следващите две-три седмици, а има и внесени законопроекти за изменение и допълнение на ЗСВ и НПК в този смисъл.

Това е крайно нужно да се случи точно сега и без отлагане, като се ползва постигнатият консенсус по тези предложения за промени! Това заявяват в отворено писмо до народните представители от 45-то Народно събрание от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Въпреки че вторият мандат ще бъде върнат, още преди да е получен, а е вероятно това да се случи и с третия мандат, срокът на това Народно събрание може да се скъси до едва 15-20 дни оттук нататък, от които осем да почивни дни. Въпреки това от „Правосъдие за всеки“ настояват, че има време и припомнят съгласието от протестите на миналата година по въпроса за необходимостта от спешна съдебна реформа, която да включва ВСС и фигурата на главния прокурор, така че политиците да не управляват съдебната власт.

По тези въпроси има съгласие и сега сред така наречените протестни партии, включително и в определилата себе си за опозиционна БСП.

Ако 45-ото НС не избере правителство и не продължи своята работа, то очевидно конституционни промени не може да бъдат направени сега, а ще станат залог за следващите избори.

Затова е и крайно нужно гласуването на промените да се случи точно сега и без отлагане, като се ползва постигнатият консенсус по тези предложения за промени!

За да има време да бъдат приети на две гласувания тези законопроекти и съответно обнародвани и да влязат в сила, още утре те трябва да влязат в седмичния дневен ред на Народното събрание, а Правната комисия да ги включи в дневния ред за редовното си заседание в четвъртък.

Ако това не бъде сторено през тази седмица, то ще приемем, че сме свидетели на политически театър и откровена подигравка с вота и доверието на българските граждани!

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar