Присъдата на ВКС е окончателна

Бившата шефка на ТЕЛК-Ловеч Донка Минкова е наказана с пробация за това, че е взела 200 лева подкуп, за да издаде фалшив документ нетрудоспособност. Присъдата е на ВКС и е окончателна. Парите били взети на 28 януари 2019 г.

„Наложеното наказанието „пробация“, включва следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд. Всички те ще бъдат изпълнявани за период от 2 години“, съобщиха от съда.

Любопитен детайл е, че поправителния труд ще се изпълнява от Минкова по нейната месторабота, а именно в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“. Каква точно работа ще й бъде дадена не става ясно от присъдата.

От мотивите по делото се разбира, че фалшивото решение за нетрудоспособност било получено от мъж на име Иван К. без при издаването му да е спазен редът за преглед и освидетелстване на пациенти, който е бил установен.

Иван К. се е явил в болничното заведение в по-късен час от този, който му е бил посочен в уведомлението за явяване пред комисията, и без да е бил подлаган на личен преглед или да са били обсъждани представените от него документи от членовете на комисията, е получил решението за над 50% инвалидност същия ден в 13 часа по указание на Минкова, посочват съдиите.

Съдебният състав на ВКС не приема и оплакването за явна несправедливост на наложеното наказание.

„Продължителността на пробационните мерки е съобразена с високата степен на обществена опасност на извършеното деяние с оглед засягането на обществените отношения, свързани със здравното социално осигуряване на гражданите и правата им да бъдат компенсирани при получаване на професионално увреждане на здравето или при загуба или намаляване на тяхната работоспособност“, казват съдиите.

Донка Минкова е осъществила състава на престъплението в качеството ѝ на председател на ТЕЛК, което е допълнително укоримо обстоятелство и правилно е намерило отражение при определянето на размера на съответната санкция, добавят те.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar