Два дни се е крил в София 39-годишният Найден Ангелов от Бобов дол, който беше заснет от собствената си 13-годишна дъщеря как блъска в стената и удря съпругата си и майка на момичето. Клипът, публикуван от бабата на детето и майка на жертвата Таня, разтърси социалните мрежи и стана повод прокуратурата да се самосезира. След като стотици хора видяха бруталността на Найден Ангелов, той беше задържан в София във вторник по обед.

Детето е станало свидетел на скандала в дома им в Бобов дол. То снимало бруталната сцена, за да помогне на майка си. Така щяло да има доказателства за издевателствата, които жената търпяла, разказва бабата Спаска Цветкова. Веднага след като снимало клипчето, момичето го пратило именно на нея и тя го публикувала.

Веднага след побоя Найден Ангелов напуснал жилището и два дни прекарал в София, като не е ясно какво е правил. След задържането той беше конвоиран до Бобов дол.

Делото срещу него е за причинена телесна повреда на съпругата му в условията на домашно насилие. Вероятно прокуратурата ще поиска съдът да го задържи. Жената била разпитана и дала подробни обяснения, казаха от държавното обвинение.

Таня и Найден били семейство от 14 години. Според майка ѝ това съвсем не бил първият път, когато зет ѝ посягал на Таня. Тормозът бил системен.

„Надявам се, че дъщеря ми вече е

стигнала до

извода, че по

този начин

не може

да се живее

Вече двамата нямат нищо общо. Всички институции реагираха бързо. Дъщеря ми и внучката са сравнително добре, но психически са много травмирани и изплашени“, казва Спаска Цветкова. Освен реакцията на полицията от Агенцията за закрила на детето също са се самосезирали и започнали проверка. Те ще преценят родителския капацитет на Таня и Найден и дали 13-годишното момиче и по-големият му брат трябва да се изведат от семейната среда.

Според битата съпруга причина за агресията била, че тя отказала да занесе някакъв документ на свекъра си, обясни районният прокурор Албена Разсолкова. Жената не е подала сигнал в полицията, нито се е обадила на тел. 112, стана ясно още от думите ѝ. Ако не е бил клипът на детето, никой нямало да разбере за поредния побой в семейството. Засега обвинението на насилника е за причинена лека телесна повреда, защото още не била готова съдебномедицинската експертиза. След това можело и да се преквалифицира.

Найден бил познат в града с буйния си нрав. Осъждан е, после реабилитиран, има и друга присъда за хулиганство – глоба 1000 лв. През 2019 г. съпругата му подала жалба в районното управление на полицията в Бобов дол за нанесен от него побой. После обаче се отказала от показанията си и заради това тогава не било образувано досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата.

Бабата на битата жена Агница Маврова написа в профила на Таня във фейсбук: „Красивата ми внучка! Радвам се, че вече

сложи край

на този скапан

живот

Оттук нататък те чакат само щастие и късмет“. Самата Таня пък промени семейното си положение в профила си на „овдовяла“.

Роднините на побойника пък го защитавали. Те твърдели, че преди той да нападне жена си, тя го предизвикала и го заплашила с нож. Това обаче не било потвърдено, най-вероятно било защитна реакция на близките му.

Пред Би Ти Ви майката на мъжа – Стефка, обясни, че не била съгласна той да се жени за Таня. Найден не бил посягал на жена си, а разправиите идвали от майката на жената. Не се бил крил в София, а там бил на работа.

Районната прокуратура в Кюстендил образува още две наказателни производства за домашно насилие в последните дни, съобщиха оттам.

Едното е срещу 59-годишния В. А. В понеделник той

ударил с тесла

по главата

жена си

пред очите

на децата

Това се е случило в семейното им жилище в града. Тя подала жалба в прокуратурата и за 2 часа мъжът бил издирен и арестуван. Полицаите иззели от него законна пушка с боеприпаси и пистолет. Ден по-рано той се заканил на жена си с убийство. Арестуван е и е обвинен за нанасяне на телесна повреда, а прокуратурата ще поиска задържане под стража.

Пак в понеделник друга жена получила закана за убийство от мъжа си. Полицията е установила 52-годишния С. И., който пратил на Е. Н., с която живее на семейни начала, съобщение със закани чрез WhatsApp.

Освен това пред вратата на общото им жилище в дупнишкото село Бистрица тя намерила чук, а той ѝ се заканил: „Ще видиш какво ще ти се случи, ще те размажа“.

Всеки посегнал на жена и дете у дома влиза в регистър

Всички насилници и случаите, в които те са тормозили близките си у дома, ще бъдат вписани в нов регистър. Изграждането на национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие вече е в ход и тя трябва да заработи от август, съобщиха във вторник от Министерския съвет.

В нея ще бъдат записани всички данни за актовете на домашно насилие, пострадалите лица, извършителите и взаимоотношенията между тях, видът насилие (физическо, психическо, сексуално, икономическо, ограничаване на права и др.), продължителността на насилието, причинените вреди на жертвата, историята на насилието. В регистъра ще се включват също молби за издаване на заповед за защита или искания на прокурора, наложените мерки по закона и др. Ще има данни и за дружествата, които се занимават с такива казуси.

„Към момента част от изискваната по закон информация се съхранява в Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), друга ще се набира чрез информационната система в МВР, която в момента се разработва, а информацията относно децата, пострадали от домашно насилие, се очаква да бъде предоставяна от трета система“, казват от правителството.

Във вторник се проведе и специална среща в Министерския съвет. В нея се включиха вицепремиерът Мария Габриел, която е и председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, представители на министерствата, на Държавната агенция за закрила на детето, на Агенцията за социално подпомагане и др.

„На срещата бяха обсъдени информацията, подлежаща на вписване в Националната информационна система, редът за събирането и предоставянето на данни от различните ведомства, организацията и функционирането на системата, нивото на достъп, възможностите за обмен на информация със съществуващи и планирани системи в администрацията и в съдебната власт“, съобщават от Министерския съвет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar