186,567 млн. лв. са дълговете към съдебната власт, които не могат да бъдат събрани от Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС) за „24 часа“, позовавайки се на справка от данъчните. Те са натрупани от неплатени такси, глоби и разноски по дела.

67,981 млн.

лв. от тях са

отписани,

тъй като са задължения на дружества в процедура по несъстоятелност. Други 40,413 млн. лв. не могат да бъдат събрани с аргумента, че длъжници са фирми с прекратена регистрация.

Трудносъбираемите дългове, с които от НАП няма да се занимават, са 57,030 млн. лв. Други 2,161 млн. лв. не си заслужава да бъдат събрани, тъй като се водят дребни, под 100 лв., и за част от тях разходите по събирането ще бъдат по-големи от размера на задължението, поясняват данъчните.

116 млн. лв. е размерът на прекратените вземания през последните две години.

От ВСС казват, че към 31 декември м.г. непогасените вземания на съдебната власт, които

могат да бъдат събрани,

са 498,877 млн. лв.

Това е размерът на годишния бюджет на съдебната система. 363,729 млн. лв. от тях са главница, а остатъкът от 135,147 млн. лв. са лихви.

Най-голямото натрупване на несъбрани вземания е между 2005 и 2015 г.

За 5 г. НАП е събрала в полза на съдебната власт вземания за 64,948 млн. лв.

През 2015 г. ВСС сключи споразумение с Камарата на частните съдебни изпълнители. За близо 2 г. събрани и преведени по сметки на съда, прокуратурата и следствието са 3,169 млн.лв. На частните съдебни изпълнители

са били

възложени

изпълнителни

листове за 33,066 млн.

лв.

„Ако бяха ни възложили например 300 млн. лв., вече минимум 100 млн. лв. да са събрани“, коментира неотдавна пред „24 часа“ председателят на камарата Георги Дичев.

В началото на февруари членове на ВСС начело с представляващия ги Боян Магдалинчев изразиха готовност да се срещнат с министъра на финансите Владислав Горанов и представители на НАП, за да изгладят противоречията. Проблемът за несъбраните дългове на третата власт е стар. Той се корени в това, че ВСС и НАП спорят дали вземанията на съдебната власт са публични, или частни. Според съдебните кадровици те са публични, а приходната агенция ги приема за частни и отказва да ги събира.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar