17-годишната холандка Ноа Потовен поиска да бъде евтаназирана заради тежка депресия и анорексия, след като била изнасилена при три различни случая, откакто навършила 11 г., съобщи в. „Дейли мейл“, както и други британски и американски медии. Съдбата на момичето разтърси света. Тя предизвика и бурни реакции, тъй като неанглоезични източници като „Дойче веле“ посочиха, че не става дума за асистирано самоубийство. Момичето се възползвало от правото си да спре да се храни, да пие и да бъде лекувано. Родителите ѝ проявили разбиране за желанието ѝ.

Според британската преса лекарите поставили смъртоносната инжекция ден след като момичето навършило 17 г., защото по закон именно от тази възраст холандските граждани имат право да вземат решение за евтаназия без съгласието на родителите си. Ноа починала в дома си в Арнхем в неделя.

Майка ѝ и баща ѝ не знаели за нейното решение и изпаднали в шок, когато научили малко преди евтаназията. Тийнейджърката сама се свързала с клиника в Хага през декември със запитване дали може да бъде умъртвена по нейно искане. Според „Дойче веле“ обаче от клиниката ѝ отказали.

Преди да умре Ноа оставила прощални писма до родителите и приятелите си. След това отправила и разтърсващо послание в инстаграм, което вече е изтрито. В него заявила, че иска да умре заради безнадеждно и непоносимо психическо страдание.

„Свършва се. Не съм истински жива от толкова дълго време. Дишам, но не живея!“, написала Ноа, която вече била спряла да се храни и дори да пие вода. Миналата година тя била приета в болница в тежко състояние заради ниско тегло и поставена в кома на изкуствено хранене. През последните 2 г. непрекъснато влизала и излизала от болница. Направила и няколко опита за самоубийство.

Момичето страдало от посттравматичен стрес, депресия и анорексия, предизвикани от насилие в детството ѝ. Когато била на 11 г., била нападната и насилена от свой съученик на парти, година по-късно насилието се повторило, а на 14 г. била изнасилена от двама мъже. Не потърсила помощ от срам и страх. Едва преди година и половина родителите ѝ научили за страшната тайна, която тя криела толкова дълго. Тогава момичето издава биографична книга под заглавие Winning or Learning. В нея описва как преживява болката и страха всеки ден. Книгата се превръща в бестселър и е определяна като „най-тъжната книга“ на десетилетието.

Преди да умре, Ноа си направила списък с 15 неща, които да направи – да кара за първи път скутер, да си направи татуировка, да пие алкохол и да пуши цигара. Едно от желанията ѝ било да опита хапка бял шоколад, той като заради анорексията си не си позволявала да опита това лакомство с години.

Според холандския закон на евтаназия имат право всички, които са навършили 12 г., но само в случаи, когато заболяванията им са несъвместими с живота. Според „Дойче веле“ смъртта на Ноа не е свързана с този закон.

Евтаназията е позволена и в Белгия, където миналата година лекари прекратиха живота на две тежко болни момчета – на 9 и 11 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar