На 17-годишен младеж бе повдигнато обвинения за убийство за смъртта на три млади момичета при нападение с нож в Саутпорт. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира изявление на полицията на Обединеното кралство.

Той ще се яви пред магистратския съд в Ливърпул в четвъртък, съобщи полицията.

Полицията каза, че името на обвиненото лице не може да бъде назовано по правни причини, тъй като е под 18-годишна възраст.

Нападението не е свързано с тероризъм.

Припомняме, че размирици избухнаха в Саутпорт след нападението с нож в лятна детска занималня за танци и йога. Нападението доведе до три починали деца, момичета, а още пет деца са тежко ранени и в болница. Още двама бяха хоспитализирани – възрастни от занималнята, които са се опитали да се противопоставят на нападателя и да спасят децата.

Размириците избухнаха малко след погребална церемония, на която присъстваха жители на Саутпорт.

Пред джамията в Саутпорт се събрали няколко стотин демонстранти срещу мигрантите и миграцията, сред тях и привърженици на крайнодясната Английска лига за защита. Те хвърляха камъни, бутилки и тухли по местната джамия, а след като силите на реда се опитаха да им попречат, са започнали да палят контейнери за боклук, опожарен е и полицейски бус.

При сблъсъците със силите на реда пострадаха общо 39 полицаи, като 27 от тях са получили по-сериозни наранявания и бяха приети в болница. Пострадаха и три полицейски кучета – две от тях са с травми на краката, получени от хвърлени предмети, а третото е с изгаряния.

Властите вече предупредиха, че в социалните мрежи се разпространяват неверни слухове, че арестуваният за нападението е кандидат за убежище, който е пристигнал във Великобритания с лодка. Вече заявихме, че арестуваният мъж е роден в Обединеното кралство и спекулациите сега не помагат на никого“, каза помощник-началникът на полицията Алекс Гос.

Според разследващите нападението не е свързано с тероризъм, а полицията избягва да споменава исляма и мюсюлманите в изявленията си.

По информацията до този момент арестуваният за нападението младеж е роден в уелската столица Кардиф и е живял в село Банкс близо до Саутпорт.

Влезе в сила 24-часова заповед, която дава на полицаите по-големи правомощия за спиране и претърсване на лица. Полицията увери, че тази мярка има за цел да предотврати нови прояви на насилие и че няма да засегне редовите граждани, които ще могат спокойно да изпълняват ежедневните си задължения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar