• 96-годишната бивша секретарка Ирмгард Фурхнер

Преписвала заповедите за екзекуции, които диктувал лично приятелят на Хитлер Паул-Вернер Хопе

Отговаряла и за документите с имената на депортираните към „Аушвиц“ евре

Един от последните процеси срещу бивши нацисти. Така международни медии описват делото срещу 96-годишната бивша секретарка Ирмгард Фурхнер, обвинена за съучастие в убийството на повече от 11 000 затворници в концлагера „Щутхоф“. Името на жената, което е на път да се нареди до доказаното чудовище на нацистка Германия – Йозеф Менгеле, нашумя след като стана ясно, че тя е избягала от съда в Ицехое точно в деня, в който е трябвало да се изправи пред магистратите. Късметът й не сработва и още същия следобед властите я откриват и арестуват повторно.

„Фурхнер е обвинена в подпомагане на отговорните за системното убиване на затворените в концентрационния лагер „Щутхоф“ край Гданск (тогава Данциг) в окупирана Полша, между юни 1943 г. и април 1945 г. – се казва в изявление на съда. – Тя е изпълнявала функция на секретарка и машинописка в щаба на бившия лагер.“

Какво свидетелстват за нея запазените архиви?

Най-любопитното в историята на Ирмгард е това, че по време на извършените престъпления тя е едва 18 – 19-годишна. Това ще й бъде от полза за сегашния процес, тъй като прокурорите ще я третират като „подрастваща“. Специалисти се питат как момиче, тъкмо навършило пълнолетие, е избрано на такъв висок и отговорен пост. Изглежда опитът не е бил от значение, въпреки че през 1954 г. Фурхнер сама свидетелства за доверието, което висшите функционери на Райха са й гласували. След края на войната тя ще разкаже, че цялата секретна кореспонденция с Главното управление на Икономическата администрация на СС е преминавала през бюрото й и е чела документи, които към днешна дата вече са унищожени. Властите предполагат, че в тях най-вероятно са били записани ужасяващи подробности за евреите и тяхната съдба, но дали Ирмгард ще разкрие нещо, не е ясно.

Не е известно и дали тя знае каква е била съдбата на останалите избягали нацисти, отговорни за смъртта на стотици хиляди.

Обвинението срещу жената обаче е категорично – от 1943 до 1945 г., работейки като машинописка в лагера „Щутхоф“, тя е „допринесла“ за убийството на 11 412 човека, сред които еврейски затворници, полски партизани и руски военнопленници. Сред жертвите имало дори невръстни деца. Те са загинали от глад, болести или в газовите камери по особено мъчителен начин.

Каква е била ролята на жената четете ТУК

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar