76-годишен мъж е осъден на 15 години затвор за това, че е убил болната си съпруга. Той е признат за виновен за умишлено умъртвяване на жена си, която се намирала в безпомощно състояние, след инсулт и с двигателни и речеви нарушения. Това налагало ежедневни и непрекъснати грижи, включително и за приемането на лекарства.

Присъдата е произнесена по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен, за престъпление по чл.116, ал.1, т.5 във връзка с чл.115 от НК.

Мъжът е признал всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и делото срещу него се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Самото му залавяне е извършено при самопризнания – след като удушил съпругата си, П.С. отишъл при съседка и й казал какво е направил. Извикания екип на спешна помощ само установил смъртта на болната жена.

От делото става ясно, че преди здравословното криза на жена му, те са били разделени от известно време, а П.С. бил помолен от синовете си да се грижи за тяхната майка, за което той се съгласил. Било е и обсъждано жената да бъде настанена в специализирано медицинско заведение, тъй като мъжът не можел да се справя с ежедневните грижи за съпругата си.

Шуменският окръжен съд е постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години, което подсъдимият ще търпи при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar