• Докато върви по улица в центъра на София, 40-годишният мъж е прострелян 6 пъти с преработен на боен газов пистолет
  • След два месеца СДВР задържа Кирил Кирилов-Кико и Николай Станков
  • Първото дело срещу тях е прекратено през 2020 г.

12 г. след убийството на Йордан Динов от Благоевград няма осъден за смъртта му, въпреки че заподозрян като физически извършител беше арестуван два месеца след престъплението.

Отдавна роднините и близките на Динов

не вярват, че може да се стигне до осъдителни присъди

за физическия извършител и поръчителя.

Преди дни обаче прокуратурата съобщи, че предстои внасяне на обвинителен акт срещу бизнесмена Васил Божков за подбудителство към убийството на Йордан Динов и за стрелбата по Манол Велев през 2007 г. По т.нар. дело за убийства собственикът на „Нове холдинг“ е обвинен още за подбуждане към умъртвяване на човек с инициали Б. С. (От прокуратурата не уточняват кой се крие зад тях, но вероятно това е жена на име Бойка, която живее в Швейцария. Нейното име беше споменато по време на делата за определяне на мерките за неотклонение преди 3 г. – б.р.)

Обвинителен акт ще бъде внесен и срещу Николай Станков – Ники Дългия за умишленото убийство на Динов, подбудител към което е Божков. Миналата седмица от Софийската градска прокуратура съобщиха, че водещият следовател е приключил разследването.

Обвинението за организирана престъпна група е отпаднало. По отношение на петима души делото било прекратено.

От материалите били отделени тези, които засягат обвинение на Васил Божков и на Константин Бухлев – в момента той излежава присъда за убийство във Варна, за изнудване, извършено от двамата.

Тези папки отивали в прокуратурата в Плевен, в чийто район било извършено изнудването.

Други материали, свързани с обвинението на бившия шеф на охраната на Божков – Веселин Балтов от Сандански, били пратени в районната прокуратура в Благоевград. Балтов е разследван за държане на наркотици.

Когато е задържан през юли 2020 г. у него била намерена дрога, по време на мярката за неотклонение обаче той отричаше.

По обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита, указанието на наблюдаващия прокурор е делото да се прекрати.

Обвинителният акт може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийския градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като то бъде потвърдено или изменено от съда.

Престъплението стана на 4 април 2012 г. в центъра на София

Тогава 40-годишният Йордан Динов вече има мрежа от пунктове за залагания като представител на австрийската „Планет уин 365“. Мъжът е завършил Американския университет, работил е след това там 8 г. и се е захванал с бизнес с онлайн залагания.

За година открива стотина пункта в София, Пловдив, Бургас, Варна, Свиленград, Благоевград, Петрич чрез фирмата си „Скай спорт 365 България“ ООД, в която е съдружник с приятелката си Соня Букева.

Привлякъл е доста клиенти, които през неговите центрове залагат в австрийската букмейкърска къща. Коефициентите са по-високи от предлаганите у нас и това привлича играчи.

Споделял, че съзнава, че настъпва интереси в хазарта, но не се страхува за живота си – ако не е той, австрийците ще намерят друг човек.

През декември 2011 г. „Еврофутбол“ излиза с декларация срещу „все по-масирано незаконно и криминално организиране на хазартни игри и по-специално на залози върху резултати от състезания“. Настоява

ГДБОП и другите служби да вземат мерки

Според „Еврофутбол“ „съществуват фирми, регистрирани като търговски дружества у нас, но оперират като хазартни компании без издадено разрешение от комисията по хазарта“.

Дават пример и със „Скай спорт 365 България“ ООД, което „осъществява незаконна хазартна дейност физически на територията на България, като открива букмейкърски пунктове, които нарича клиентски центрове с хазартна дейност от залози върху резултати от състезания, като клиентът плаща в брой за залог, изплащат се и печалбите в брой“.

Тогава от „Еврофутбол“ не са съвсем прави. В пунктовете на Динов непрекъснато се правят проверки от ГДБОП, данъчните и комисията по хазарта.

Издадени са десетки наказателни постановления за глоби, които фирмата обжалва в съда и те биват отменяни. Обвиненията са, че фирмата му извършва хазартна дейност и трябва да плаща данъци.

„Това обаче не е така. Залаганията и изплащането на печалбите става от австрийските партньори, а те плащат данъци в Австрия. В рамките на ЕС не може да има двойно данъчно облагане“, коментира адвокатът му тогава Илко Стоянов.

Динов имал договор с австрийците, според който получава пари, свързани с броя на привлечените клиенти.

Във фаталния ден Йордан тръгва сутринта от Благоевград за София, където в 14,30 ч в Административния съд има 3 дела срещу постановления за глоби.

Пътувал заедно с приятелката си, нейна братовчедка и приятел. Тримата слезли край мол, а Динов продължил към офиса на Костадин Паскалев, приятел на бащата на Динов – гинеколога д-р Петър Динов.

Родителите на Йордан били притеснени от бизнеса му заради многото полицейски акции и искали да се откаже.

Баща му помолил бившия кмет на Благоевград

Паскалев да си поговори с него и да се опита да го убеди да не продължава с този бизнес.

Това бил и поводът Паскалев да го повика в офиса си в София.

Докато върви по улицата, Динов е прострелян 6 пъти с преработен на боен газов пистолет и пада облян в кръв на ъгъла на ул. „Будапеща“ и „Св. св. Кирил и Методий“ минути след 10 ч. Умира на път за болницата.

Два месеца след убийството СДВР залови двама души – Кирил Кирилов-Кико и Николай Станков-Ники Дългия. Били разкрити по записи от охранителни камери. Следвали са колата на Йордан със „Субару“.

Очевидци разказали, че след стрелбата видели бягащ мъж – едър, набит и с криви крака, който е разпознат като Ники Дългия. Вероятно специфичната му походка го издала, носел прошарена перука. Кирил пък бил разпознат от собственик на автоморгата, където оставил субаруто и искал да се разглоби на части. Тогава

разследващите обясниха, че не знаят кой е поръчителят

След година и половина в ареста срещу двамата не бе внесено обвинение и те бяха освободени. През 2018 г. делото срещу Ники Дългия влиза в Софийския градски съд, а срещу Кирил, който е карал колата, обвинение няма.

Делото срещу Ники Дългия продължава до средата на 2020 г., когато е прекратено – прокурорът и адвокатът на подсъдимия настояват за това. Оказва се, че в Специализираната прокуратура вече се води досъдебно производство за убийството на Динов.

Това става, след като в началото на годината Божков напуска страната и срещу него са подготвени 19 обвинения.

„Очевидно е, че в периода след 2012 г. до настоящия момент са разкрити нови обстоятелства, които към днешна дата са неизвестни за съда и за обществеността, но са известни на разследващи от Специализирана прокуратура, а наблюдаващият прокурор счита, че обективната истина би била разкрита най-добре, ако разследването се проведе от Специализираната прокуратура.

Не е логично да се водят две паралелни
производства

с един и същ предмет“, аргументира се съдът и прекрати делото.

Младши съдия от състава е с особено мнение, защото смята, че „веднъж сезиран, съдът е длъжен да прояви активност и да събира служебно доказателства, след което да даде отговор основателна или не е обвинителна теза“.

Така през юни 2020 г. делото срещу обвинения като физически убиец на Динов е прекратено. Сега се очаква обвинителен акт срещу него да бъде внесен отново, заедно с този на Васил Божков като поръчител.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar