Дете загина, а други две бяха тежко ранени при стрелба в училище във финландското градче Вантаа, северно от столицата Хелзинки, съобщиха западни издания.

Жертвата и пострадалите деца са на 12 г. и са били в един клас със стрелеца. Той избягал веднага щом полицията дошла. Властите реагирали светкавично – 3 минути след подадения сигнал малко след 9 ч сутринта органите на реда вече са били пред учебното заведение.

По-късно младежът е заловен в предградие на север от Хелзинки – на около 50 минути пеша от училището, като е държал в себе си и оръжието. То е конфискувано като част от разследването на убийството и опита за убийство.

12-годишният ученик е признал вината си. Според закона във Финландия обаче

деца под 15 г. не носят наказателна отговорност

Затова извършителят не е задържан, а е предаден на социалните служби.

Пистолетът, използван при стрелбата, е бил лицензиран на близък роднина на стрелеца. Няма обаче подробности за мотива на момчето да убие съучениците си.

Трагедията се случи в първия работен ден след католическия Великден. Родители се събраха около училището, за да приберат децата си след новината за стрелба, въпреки че сградата бе отцепена от тежковъоръжена полиция.

Аня Хиетамиес, майка на 11-годишна ученичка, разказа, че е получила съобщение от дъщеря си след стрелбата. „Тя ми написа, че са били в тъмна, заключена класна стая, не им е позволено да говорят по телефона, но могат да изпращат съобщения“, посочи Хиетамиес, добавяйки, че детето ѝ е много уплашено.

„Мислите ми са с жертвите, техните близки и другите ученици и служители“, написа в социалната мрежа Х премиерът Петери Орпо и описа случилото се като „дълбоко шокиращо“.

Вантаа е четвъртият по големина град във Финландия с около 240 хил. жители. Училището, в което се е случил трагичният инцидент, се казва „Виертола“. В него се обучават 800 деца между 7 и 16 години. Те са разделени по възраст в две бази и в тях работят около 90 души. Стрелбата е станала в база „Джокиранта“, където децата са между 9- и 13 -годишни.

През 2007 и 2008 г. във Финландия имаше две смъртоносни стрелби в училище.

През 2007 г. 18-годишен застреля 6-има съученици, медсестра

и класния си ръководител в град Йокела, северно от Хелзинки. На следващата година друг ученик застреля девет младежи и учител с полуавтоматичен пистолет в училище по политехника в западния град Каухайоки.

Тези събития доведоха до по-строги закони за притежанието на оръжия. Непълнолетни нямат право да притежават, но всеки над 15 г. може да кандидатства за разрешение за използване на чуждо оръжие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar