11 кокошки, 4 петела и 18 патки са в списъка на веществените доказателства по делото срещу бившия командир на карловската Стрямска бригада генерал Димитър Шивиков. Той отговаря пред Военния съд в Пловдив по обвинение, че, докато е бил шеф на бригадата, е предоставял на общини от региона безвъзмездна помощ за техни празници.

В обвинението става дума за палатки и посуда, като тави и черпаци, за които не бил искан наем, както и за хора, които да помогнат в приготвянето на храната и да обезпечат тържествата.

Хората си генералът компенсирал, като им давал почивни дни. Обвиненията срещу него са по общо 13 пункта. Сред тях е и ремонтът на апартамента му от войници, както и удовлетворяване на молбата на кмета на Карлово да прибере в неизползваемите складове на полигона край село Марино поле осветителни тела, получени от общината по европроект. От всичко това, според прокуратурата, са настъпили щети за над 42 000 лв. за Българската армия, а боеспособността й е била отслабена заради военнослужещите, които, вместо на служба, са били на годишнините от Априлското въстание и подобни тържества.

Докато трае процесът вече две и половина години, пернатите, които са част от веществените доказателства по делото, се „съхраняват“ в Стрямската бригада. На финала на делото, когато по принцип трябва да се предявяват веществените доказателства, защитата би могла да поиска „довеждането“ на кокошките, петлите и патките, в съдебната зала. За да не се случи този куриоз, съдията по делото Стойко Спасов бе предвидил съдът и страните в процеса, да отидат да ги видят в Карлово. Магистратът бил изискал справка от поделението, от която става ясно, че „някои от животните са живи, а други – не“. Тъй като по нито един от пунктовете на обвинението не са вписани кокошки и патки и не е ясно защо въпросните птици са описани, като веществени доказателства, защитата не поиска те да й бъдат предявявани.

За изчисляването на вредите в началото на процеса беше привлечено вещо лице, което се оказа без диплома, но все пак беше определило наем от 2 лв. на черпак на ден. Следващият експерт обясни, че не може да бъде изчислена пазарна цена, защото черпаците и тавите не са описани точно. „Това са оценими неща, но вие допуснахте да останат без оценка. Но прокуратурата счита, че щети има“, обърна се към съдебния състав обвинителят полк. Димо Бъчваров. Той поиска условно наказание около средния размер по закон, т. е. около 6 години.

„Прокуратурата тотално обърква понятията вреди и пропуснати ползи, защото вредите не може да бъдат хипотетични, те трябва да са резултат от претърпяна загуба“, апострофира в пледоарията си един от защитниците на Шивиков – адвокат Светлана Георгиева. Тя подчерта, че щом за войниците не е плащано за участието им в общинските тържества, не може да става дума за щети, а обвинение за пускането им в компенсация няма.

„Ако трябва да анализирам обвинителния акт, 3 дни няма да ми стигнат за всички глупости в него. А обвинението, че ген. Шивиков е пратил 2 лели да режат салам и с това е намалил боеспособността на Българската армия, въобще няма да го коментирам“, заяви тя.

По време на целия процес срещу него генерал Шивиков заявяваше, че е невинен и жертва на комплот, поради което поиска да бъде оправдан. Присъдата по делото ще бъде прочетена на 19 юли от 15 часа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar