103-ма затворници са осъдили Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието през 2017 г. Това става ясно от отговори на дирекцията, дадени на „Сега“ по закона за достъп до информация. Лишените от свобода водят дела срещу министерството основно заради условията, в които изтърпяват присъдите си. Обезщетенията, които им се присъждат по Закона за отговорността на държавата, обаче не са големи. За м.г. ГДИН е загубила дела за общо 169 874 лв., като от тях е изплатила малко над 122 хил. лв.

В дирекцията няма регистър на делата и затова не бяха предоставиха данни за номерата и съдилищата. Произволна проверка в електронните съдебни деловодства бързо вади на бял свят част от казусите.

Така например ГДИН е осъдена да плати 660 лв. на затворник, който за период от една година е търпял неимуществени вреди от това, че не са му били осигурени нормална жилищна свободна площ и постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода, баня и тоалетна в съответствие с хигиенните изисквания. В исковата молба, която е за 26 400 лв., затворникът разказва как е бил местен няколко пъти. Първо е бил в килия от 11 кв. м със 7 триетажни легла, после в килия от 8 кв. м са били 18 човека, а в последната си килия е бил с още 26 души. Твърди, че при всяко преместване е питал надзирателите дали може да бъде настанен в помещение, където има само непушачи, но отговорът бил: „Тук не е хотел“. Разказва още, че килиите били пълни с насекоми, а в периода от 20 до 6 ч. вместо тоалетна можел да ползва пластмасова кофа.

Осъден на доживотен затвор без право на замяна е осъдил ГДИН за 1200 лв., защото не са му били давани полагащите му се обувки. В молбата си той разказва как му се е налагало да излиза бос на открито и как краката му са били наранени от острите камъчета в двора на затвора в Белене.

Дирекцията е осъдена да плати 2000 лв. и на друг доживотен затворник. Той печели дело за това, че е мюсюлманин, а от затвора са му отказали да му осигурят меню, изключващо свинско.

МЕРКИ

През 2015 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с пилотно решение срещу България и заради условията в местата за лишаване от свобода. Т.нар. пилотни дела са инструмент, използван от Страсбург, когато държавата е рецидивист по определен проблем. Нечовешките условия в затворите са отдавна известни, а властите се оправдават, че няма средства за подобряването им. От 1 януари 2013 г. България трябваше да въведе европейския норматив за минимум 4 кв. м жилищна площ на лишен от свобода. Но в края на 2012 г. срокът бе преместен за 1 януари 2019 г.

НЕДОВОЛСТВО

Сериозно недоволство има и от другата страна на решетките – сред надзирателите. Вече седмици наред те протестират и настояват за 20% увеличение на заплатите и за подобряване на условията им на труд, така че да се изравнят с тези на останалите от сектор „Сигурност“. Настоява се също и за увеличаване на щатните бройки в затворите и арестите. В събота при тях излезе правосъдният министър Цецка Цачева, която им обясни, че финансовият министър Владислав Горанов дава 5% увеличение, а повече може да има най-рано догодина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar