Глоба от 5000 до 10 000 лв. очаква кметовете, за които проверки покажат, че за срок от 1 година не са успели да редуцират регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества във въздуха или не успеят да намалят средногодишните нива на замърсяване. Санкцията ще бъде налагана, само когато липсата на положителни резултати се дължи на действие или бездействие от страна на кметове и е било в рамките на компетенциите им. При повторно нарушение законът предвижда налаганата глоба да бъде в двоен размер.

Това предвиждат обнародвани промени в Закона за чистота на атмосферния въздух.

От 1000 до 10 000 лв. ще е глобата за лице, което разпространява горива за битово отопление без регистрация, съответно с имуществена санкция до 50 000 лв. Промените предвиждат да се поддържа и регистър на лицата и обектите, разпространяващи твърди горива.

До половин година трябва да бъде изготвена наредба за изискванията за дървесина, която се използва за отопление. В наредбата ще бъде разписан и видът на опаковата и етикетите им. Глоба до 10 000 лв. и имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв. очакват и продавачите на въглища, които не отговарят на изискванията.

Държавата ще има право да конфискува твърди горива, които не отговарят на изискванията, предвиждат още обнародваните текстове.

По време на гласуването на промените през декември управляващи и опозиция спориха по предложението на БСП в определението за „твърдо гориво“ да бъдат включени освен въглища „дърва, брикети от дърва и биомаса“, но искането беше отхвърлено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar