416 дела са образувани в Административния съд в Добрич през първото шестмесечие на тази година – съобщи председателят му Красимира Иванова. За сравнение през първата половина на миналата година те са били 381.

Отчита се увеличение в размер на 10.3%. Ръстът на делата не е попречил на приключването им – смятат от институцията. В периода януари – юни 2018 г. свършените дела от един съдия средномесечно са 12,63, а през тази – 12,30. Петима са съдиите в институцията в Добрич.

Повишението на образуваните дела се дължи на изменения в Административно-процесуалния кодекс, с които подсъдността по Закона за управление на средствата от европейските фондове, когато решенията на управляващия орган касаят общини, премина в съответните местни административни съдилища. Образуваните такива дела в Добрич са 9.

11 са делата, образувани по жалби на областния управител на Добрич, като сред тях са и тези за отменените решения на общинските съвети за наредбите за местните данъци. Всички общини, освен Балчик, са обжалвали решението на Административния съд във Върховния.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar