До десет години затвор грозят турския тираджия Гьокхан Кахриман, ако той бъде признат за виновен за причиняването на тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“ до София. В четвъртък сутринта шофьорът заспа зад волана и помете автобус, движещ се към близкото до столицата село Горни Лозен.

При удара рейсът излезе от пътя, а 9 души се озоваха в болница. Сред тях и 4 годишно дете. Общият брой на по-сериозно пострадалите пък беше над 12. Други четирима бяха по-леко ранени.
Кахриман вече е с обвинение, подвигнато му от прокуратурата. Той ще отговаря за средна телесна повреда, причинена на повече от едно лица. Членът от Наказателния кодекс за това престъпление предвижда от шест до десет години затвор.
Пред разследващите мъжът вече е признал, че е заспал зад волана. Пробите за алкохол и наркотици в кръвта му са отрицателни. Той обаче е карал с несъобразена скорост. Състоянието на пострадалите след удара остава стабилно.
Шофьорът на автобуса на градския транспорт ще бъде опериран. Той има тежка травма на ръката. Според него тирът се е движил с около 100 км в час. Видял го е в момента на удара.
След инцидента експерти повдигнаха въпроса безопасно ли е автобуси на градския транспорт да се движат по магистралата.
„Ттрябва да обърнем внимание на това, че в момента, съгласно действащото българско законодателство е допустимо по автомагистрала да се движи нископодов градски автобус. Този тип превозни средства позволява превозването на правостоящи пътници. В конкретния случай е допуснато автобус, който не разполага с достатъчно обезопасителни средства да се движи по автомагистрален път, където другите участници в движението имат право да развиват скорости до 140 км/ч. Това е очевиден пропуск в законодателството ни“, обясниха от Института по пътна безопасност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar