10 години затвор наложи Апелативният съд в Бургас на двама братя пребили до смърт мъж от Шивачево, община Твърдица.

През 2019 г. избухва напрежение между родовете в ромския квартал на града. Сестрата на подсъдимите се прибрала в бащината си къща след 10 години съвместен живот с родственик на пострадалия. При опита на мъжа й да я върне в дома им, двата рода се сбили. Жената се върнала при мъжа си, но между двете фамилии враждата продължила.

Във фаталния 28 декември 2019 г. конфликтът ескалирал след употреба на алкохол в заведение. Настъпил масов бой с множество придошли поддръжници от двете страни на спора. Били използвани колове, дървени пръти и земеделски сечива. Възникналият инцидент провокирал излизането на улицата на големи групи от хора. Стигнало се до намеса на органите на реда, които също били замеряни с камъни и керемиди.

Убийството е извършено от тримата подсъдими с носените от тях сечива. Когато след получен удар в дясното рамо мъжът паднал на колене, тримата го обиколили и започнали едновременно да му нанасят удари в главата – с дървена дъска, с дървената част на мотика и дървен кол, от които пострадалият окончателно паднал на земята. Побоят бил прекратен едва след чутите предупредителни изстрели, произведени от полицейския служител, предава БНР.

Братята обжалват присъдата им наложена от Окръжния съд в Сливен, а третият непълнолетен участник в престъплението, който е техен братовчед, не оспори наложеното му наказание в размер на две години и един месец лишаване от свобода. Съдът счете, че определените наказания са съответни на престъплението, на обществената опасност на извършеното.

Решението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъдата на Окръжен съд – Сливен, подлежи на обжалване или протестиране пред Върховен касационен съд на Република България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar