Екоинспектори не откриха във вторник собственика на „Феникс Дупница“, за да му връчат заповед за изчистване на отпадъците

Преди дни Софийската апелативна прокуратура взе на специален надзор досъдебното производство

Съдилища отказват да запорират имотите и парите на Илиев

„Онзи, дето запали магистралата, пак е натрупал боклук. И какво излиза – ние ще чистим, ще ремонтираме магистралата, хората ще губят време и нерви да минават по околни пътища, ще се жалват, че тежките камиони им разбиват настилката, а той пак ще си прави, каквото си е решил. Трябва да покажем на всеки, че има държава. Още утре този специално ще го разбере. Той е знаков.“

Този цитат е от интервю в понеделник пред „24 часа“ на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

А „онзи“, чието име Димитров не назовава, се казва Кольо Илиев. Собственикът на фирмата „Феникс Дупница“ обаче не усети лично силата на държавата в понеделник. Експерти от РИОСВ – Перник, и полиция не успяха и във вторник да открият Илиев, за да му връчат поредна заповед за изчистване на боклуците, складирани в близост до мост на магистрала „Струма“.

Те влязоха в офисите, но Илиев не е бил там. Изключен бе и телефонът му. „24 часа“ се свърза с дъщеря му – Рая Илиева, която категорично отказа коментар.

Наскоро районният съд в Дупница, а след това и окръжният в Кюстендил отказаха да запорират имоти и пари на собственика на „Феникс Дупница“, обвинен за пожара под моста на магистрала „Струма“ през миналото лято. Той избухна на 13 август в землището на с. Джерман – местността Алачица, и бе

предизвикан от

леснозапалими

материали,

складирани в

сервитута на

съоръжението

Увредени бяха бетонови носещи колони, трегери и ригели на магистралата. Движението през участъка от „Струма“ бе спряно за близо 3 месеца и започнаха неотложни аварийно-ремонтни работи.

Възстановени бяха засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението, бе отстранен компрометираният от високата температура при пожара бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон.

Изградени бяха нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове. Стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лв.

След спешните аварийно-възстановителни дейности Агенция „Пътна инфраструктура“ ще предяви иск към фирмата за възстановяване на сумата.

Кольо Илиев бе

привлечен като

обвиняем за

управляване на

отпадъци не по

установения ред,

вследствие на което е създадена опасност за живота и здравето на населението и е причинена немаловажна вреда на околната среда, както и за запалване на имущество със значителна стойност по непредпазливост.

Максималното наказание по двете обвинения, което законът предвижда, е затвор до 8 г., както и глоба от 10 до 50 хил. лв.

Районната прокуратура в Дупница е категорична, че фирмата е държала отпадъци в близост до съоръжението и в резултат на неправилното им складиране бил предизвикан пожарът, причинил повреда на части от магистралата.

Прокуратурата е наложила 5000 лв. парична гаранция на Илиев, но районният съд в Дупница е отменил мярката. Държавното обвинение е наложило на собственика забрана за напускане на страната.

Наблюдаващият прокурор е установил в кои банки Илиев има сметки, изискани са справки за имотното му състояние и притежаваните от него автомобили. Прокуратурата е внесла искане в съда за обезпечение на евентуално наложената след края на делото глоба. Районният съд в Дупница, а след това и окръжният в Кюстендил обаче не са уважили искането на обвинителите.

Назначени са строително-инженерна и комплексна екологично-геодезична експертиза.

Срокът за

приключване на

разследването е

13 февруари,

като може да

бъде удължен,

съобщиха от прокуратурата в Дупница.

Преди дни Софийската апелативна прокуратура е взела на специален надзор досъдебното производство.

През последните години РИОСВ-Перник, многократно е извършвала проверки и е налагала санкции на „Феникс Дупница“ за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени, един от които е под виадукта на автомагистрала „Струма“. На дружеството са съставени общо 10 акта и наказателни постановления.

Последната проверка преди пожара е била на 23 май 2019 г. и отново е установено съхранение на отпадъци извън разрешените площадки. Издадено е предписание да бъдат преместени и почистени отпадъците до 31 юли 2019 г. То не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено място и за неизпълнение на предписание.

Преди това – през февруари 2019-а, е съставен друг акт за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено място. Установено било, че боклукът е складиран на терен, собственост на община Дупница. Мястото се намира между двете площадки на фирмата, които са с площ от 14,336 дка и 2,822 дка. Наложена е глоба 5000 лв., която е потвърдена на първа инстанция в съда.

През 2018 г. е съставен акт за липса на отчетност при транспортиране на отпадъци, за което на дружеството е наложена глоба от 2000 лв. През 2013 г. са съставени 3 наказателни постановления за следните нарушения – третиране на отпадъци на неразрешени за това места с глоба от 3000 лв., третиране на неопасни отпадъци без регистрационен документ и санкция от 8000 лв., извършване на неконтролирано третиране на неопасни отпадъци и санкция 1400 лв. В периода между 2010 и 2012 г. има издадени и още 2 наказателни постановления.

Всички наказания

„Феникс“

обжалва, като

в повечето

случаи се водят

спорове кой е

собственик на

терена,

където са складирани боклуците.

Последното дело е по повод наложена на 11 септември 2019 г. от РИОСВ – Перник, принудителна административна мярка с предписание за отстраняване на отпадъци за сметка на нарушителя и за възстановяване качествата на околната среда. И този акт се обжалва и е в съдебна фаза.

В края на януари РИОСВ-Перник, съобщи за инвестиционното предложение за изграждане на площадка за съхраняване и предварително третиране на неопасни отпадъци в имот, съседен на ползвания досега от „Феникс Дупница“. Намерението е на фирма „Рея уест“, която е собственост на дъщерята на Кольо Илиев и е регистрирана два дни след пожара под „Струма“.

Новосъздадената фирма иска да изгради площадка за съхранение и предварително третиране на неопасни отпадъци – хартия и пластмаса. Предвижда се там да се сортират, разделят и балират отпадъците, както и да има хале с две преси за балиране. От екоинспекцията обаче са категорични – фирмата трябва да внесе искане за преценка на необходимостта от извършване на ОВОС на терена от 2832 кв. м, който е частна собственост, но е взет под наем от „Рея уест“. Освен че това се налага от промени в Закона за опазване на околната среда, имотът е съседен с този, където избухна пожарът през миналото лято.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar