• Проф. Хинков пред „24 часа“: В бедна страна като България разликите в доходите между работещия и даващ дежурства млад лекар и директор специалист, колкото и да е добър, не може да е 50-100 пъти
  • В Министерството на здравеопазването обмислят вариант за лимитиране на възнагражденията за ръководния персонал

1 707 000 лева за две години и пет месеца e получил по различни механизми директор на държавна болница. Това показва доклад на вътрешния одит на Министерството на здравеопазването, съобщи Би Ти Ви. От телевизията твърдят, че притежават документа.

Лекари от болницата обявиха, че разполагат с одитния доклад, от който става ясно, че изпълнителният директор проф. Иван Костов е получил над 1 707 000 за две години и половина. Това се случва на фона на протести в най-големия родилен дом заради условията на труд и отношението към медиците.

„Нямам обяснение. Тези доходи са стократно по високи от тези на акушерки и лекари, нямам отговор“, каза д-р Алан Начев, който е завеждащ Операционен блок в „Майчин дом“.

От Министерство на здравеопазването потвърдили данните. Според тях, д-р Иван Костов за две години и пет месеца е получил над 1 700 000 лв. по различни пера, като 948 000 са от консултантската му дейност в Медицинския център, което е над 51 процента от приходите му.

И още нещо става ясно от твърденията на лекарите и отговорите на Министерство на здравеопазването.

„Лечебното заведение е заявило заличаване на осъществяваната дейност по асистирана репродукция“, добавят от МЗ.

От началото на 2023 г. срещу „Майчин дом“ са подадени шест сигнала, казват още от Министерство на здравеопазването. Част от сигналите са за нарушения при управлението и трудовото законодателство, конфликт на интереси, еднолично управление, „роднински назначения“, пише в отговора на министерството.

Звено „Вътрешен одит“ е сезирало компетентните органи, казват още те и завършват така – „Припомняме, че към момента прокуратурата също е ангажирана с „Майчин дом“, като проверките продължават и в момента“.

До късно снощи проф. Иван Костов не бе открит за коментар.

Преди дни в интервю за „24 часа“ министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков коментира казуса с огромните доходи на шефа на „Майчин дом“.

„Особен казус е „Майчин дом“ – финансовото състояние е много добро, но има напрежение между част от персонала и сегашния директор. Назначих проверка, здравната каса – също. Недоволните са подали сигнали и до прокуратурата.

Директорът получава големи суми пари

по абсолютно легален начин,

но наред с други фактори това очевидно е създало каскада от обвинения и в крайна сметка – конфликт. Срещнах се няколко пъти с директора, имам добро впечатление. Изглежда, наистина, не е луд този, който яде зелника,

но това също трябва да се провери“, каза проф. Хинков.

За да се реши проблемът с огромните директорски заплати, в МЗ обмислят варианта за лимитиране на възнагражденията за ръководния персонал по някакъв начин или пък да се заложи те да са процент от общите приходи на болницата.

„Докато тече прокурорската проверка сега, не е редно да обсъждаме конкретни случаи. Но някои годишни заплати са в размер на стотици хиляди. Не че трябва да ограничим тези хора – ако те са много добри специалисти, трудът им да е възнаграден. Но нека се има предвид и моралната стойност. В бедна страна като България разликите в доходите между работещия и даващ дежурства млад лекар и директор специалист, колкото и да е добър, не може да е 50-100 пъти“, убеден е министърът на здравеопазването.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar