„Висшият съдебен съвет (ВСС) не се състои от случайни хора, които са срещнати по улицата. Самата кандидатура е подкрепена от много хора“. Така бившият съдебен кадровик и настоящ следовател в Националното следствение Ясен Тодоров коментира пред „Канал 3“ единодушната номинация на Иван Гешев за главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС.

„Мога да кажа, че донякъде ме изненада единодушието на номинацията на Иван Гешев. Такива номинации могат да правят само членове на Колегията и правосъдния министър. Прокурорската колегия стигна до това не спонтанно и в последния момент, а с поредица от действия и най-вече след среща с Камарата на следователите, като в общи линии беше очертана визията на кандидата. Тази кандидатура напълно се припокрива с профила. Крайно време е главния прокурор на България да бъде излъчен от прокурори“, коментира още Тодоров, който е член на ръководството на съсловната организация на следователите. „Ние считахме, че кандидатът трябва да е от нашите редици. Всеки започващ сега тепърва работа може да се надява, че ако работи професионално може да стигне до тук“, посочи още магистратът. Ясен Тодоров допълни, че издигането на Гешев ще е „много добър стимул“ за магистратите, защото те виждат, че за главен прокурор е предложен магистрат, който е започнал от най-ниското ниво в йерархията.

„Не знам дали ще бъде предложена втора номинация. Това е само началото на състезанието, за Иван Гешев има 11 човека гласували, но има още 6, които трябва да убеди в положителната визия и качествата си“, каза Тодоров с напомнянето, че за да има успешен избор, то кандидатурата трябва да събере минимум 17 от гласовете на 25-те членове на ВСС.

„Демократична България“ са хората, които правят рекет и тормоз върху легитимен орган. На българските граждани трябва да им е ясно, че не улицата избира главния прокурор. Тези, които попадат под ударите на закона, най-много роптаят срещу Иван Гешев. Един много положителен факт в неговата работа е, че си влиза като обвинител в залата по делото за фалита на КТБ. Той е запознат с това дело и съм го чувал да казва, че не може да бяга от отговорност“. Така Тодоров коментира атаките и протестите срещу номинацията на зам-главния прокурор.

„Бих дал съвет на Иван Гешев: въпреки помията, която ще се излее върху него, трябва да бъде равно отдалечен от всички обекти, както и да прилага закона в цялата му строгост“, каза още следователят.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar