Лидерът на сектата „Върховната истина на Аум“ Шоко Асахара, който извърши смъртоносна атака с нервнопаралитичен газ в метрото в Токио през 1995 г., беше екзекутиран чрез обесване, съобщи Би Би Си (BBC). Извършени са екзекуции и на шестима други членове на култа, отбелязват японски медии.

Атаката със зарин е най-тежкият терористичен атентат в Япония, при който загинаха 13 души, а хиляди други бяха ранени. Други шестима членове на сектата все още очакват смъртните им присъди да бъдат изпълнени.

Екзекуцията на Шоко Асахара в затвора в Токио в петък сутринта беше потвърдена от главния секретар на кабинета Йошихиде Суга. Изпълненията на присъдите бяха отложени докато не приключат окончателно обжалванията на всички осъдени, което се случи през януари.

Атентата в Токио

На 20 март 1995 г. членове на сектата „Върховната истина на Аум“ пусна газ зарин в метрото в японската столица. Те оставиха пробити чанти, пълни с нервнопаралитичния агент върху влаковите линии в политическия квартал на Токио. Свидетели описват, че са забелязали че нещо изтича от пакетите и скоро след това усетили изгарящ дим, който засегнал очите им.

Токсинът засяга жертвите за секунди, като ги кара да се задушават и да повръщат, а някои остават заслепени и парализирани. 13 души загинаха. През следващите месеци членове на култа направили няколко неуспешни опита да пуснат циановодород в няколко други метростанции. Нападението шокира Япония – страна, която се гордее с ниска степен на престъпност и социалното сближаване.

Членовете на „Върховната истина на Аум“ бяха изправени пред съда, като 13 от тях бяха осъдени на смърт, включително лидерът им Шоко Асахара. Други шестима излежават доживотни присъди.

Какво е „Върховната истина на Аум“?

Началото на сектата е през 80-те години на миналия век като духовна група, смесваща хиндуистки и будистки вярвания, по-късно включва и елементи на апокалиптични християнски пророчества. Основателят на групата, Шоко Асахара, известен още като Чизуо Мацумото, се обявява за Христос и за първия „просветен“ след Буда.

Култът придобива официален статут на религиозна организация в Япония през 1989 г. и се сдобива с много последователи по целия свят. На върха си Шоко Асахара има десетки хиляди последователи. Групата постепенно се превръща в параноична секта за съдбоновност, убедена, че светът ще приключи в световна война и че само те ще оцелеят. Култът преминава в нелегалност след нападението през 1995 г., но не изчезва, а в крайна сметка се преименува на „Алеф“ или „Хикари но Ва“.

„Върховната истина на Аум“ е определена като терористична организация в САЩ и в много други страни, но „Алеф“ и „Хикари“ не са незаконни в Япония, въпреки че са определени като „опасни религии“ под наблюдение. Все още има последователи както в Япония, така и по света, по-специално в някои бивши страни от Източния блок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar